Kanta-Häme

Leikkipuistoissa leikitään turvallisesti

Ronja Lohiniemi, Vilma Pyyhtiä ja Ronja Pyyhtiä keinuvat Linnanpuiston leikkipuistossa. He ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että se on yksi Hämeenlinnan parhaista leikkikentistä.

Samoilla linjoilla on Ronja Lohiniemen äiti Riikka Uschanov ja Pyyhtiän siskosten äiti Sari Pyyhtiä.

– Täällä on paljon muita lapsia ja laitteet ovat uusia, Uschanov sanoo.

Uschanov käy lastensa kanssa leikkipuistoissa muutaman kerran viikossa. Hänen mukaansa Hämeenlinnan puistot ovat pääosin hyvässä kunnossa, mutta ilkivallan takia hän ei aina niihin mielellään mene.

– Osa puistoista on välillä niin sotkuisia, ja niissä on niin paljon nuorisoa, ettei sinne voi oikein pienten lasten kanssa mennä, Uschanov kertoo.

Ainakin yksi uusitaan vuosittain

Linnanpuiston leikkipuisto on yksi Hämeenlinnan 126 leikkipuistosta, ja se on vasta uusittu. Hämeenlinnan leikkipuistoverkkoa on peruskorjattu viimeisen kymmenen vuoden ajan ahkerasti.

Korjauksien takia pienimpiä leikkipuistoja on lakkautettu ja suurimpiin on tullut entistä enemmän välineitä.

– Tavoitteena on, että uudistamme ainakin kaksi leikkipuistoa vuosittain, sanoo viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen Hämeenlinnan kaupungin yhdyskunta-, ympäristö- ja rakentamispalvelujen tilaajayksiköstä.

Hämeenlinnan tilanne hyvä

Hämeenlinnassa lähes kaikki leikkipuistot täyttävät tiukat turvallisuusmääräykset. Kaikkialla muualla Suomessa tilanne ei ole yhtä hyvä.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tekemän selvityksen mukaan vielä vuonna 2009 Etelä-Suomen leikkipuistojen välineistä huomattava osa oli määräysten vastaisia. Yle uutisoi viime viikolla, että Kangasalalla ei ole yhtäkään turvallisuusmääräyksiä täyttävää leikkipuistoa.

– Hämeenlinnassa tilanne on hyvä, sillä olemme tehneet peruskorjauksia sillä periaatteella, että leikkipuistot täyttävät turvallisuusmääräykset, Lappalainen sanoo.

Turvallisuusmääräyksiin kuuluu muun muassa se, että välineiden alustat ovat pehmeitä, puistoissa ei saa olla vaarallisia kasveja ja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla leikkipuiston ympärillä pitää olla aidat. Nykyiset määräykset sisältävät jopa 500 ohjetta leikkivälineiden turvallisista ominaisuuksista.

Määräykset ovat peräisin kuluttajaturvallisuuslaista ja EU-direktiiveistä.

Vastuu lopulta vanhemmilla

Riikka Uschanovin ja Sari Pyyhtiän mielestä puistot ovat turvallisia. Hämeenlinnassa on tavoitteena pitää puistot turvallisina myös tulevaisuudessa. Kaikille leikkipaikoille on laadittu muun muassa turvallisuusasiakirja.

– Siinä käydään läpi kaikki Hämeenlinnan leikkipuistot. Kartoitamme nykyiset vaaranpaikat, jos niitä on, korjaamme ne. Teemme leikkipuistoista myös riskiarvioinnin, Lappalainen kertoo.

Lappalainen muistuttaa, että vastuu turvallisuudesta on kuitenkin aina lasten vanhemmilla.

Turvallisuus tuttu juttu

Tiukat turvallisuusvaatimukset herättivät kritiikkiä tullessaan voimaan kymmenen vuotta sitten. Hämeenlinnassa niihin on jo totuttu.

– Vaatimukset ovat tällä alalla jo tuttu juttu. Ne ovat olemassa ja niiden mukaan mennään, Lappalainen sanoo.

Hämeenlinnassa leikkipuistojen korjaukseen ja uudisrakentamiseen investoidaan tänä vuonna 150 000 euroa. Sen lisäksi leikkipaikkojen hoitoon ja ylläpitoon käytetään hoidon ja kunnossapidon rahoja.

Yhden leikkipuiston peruskorjaus maksaa keskimäärin 40 000 euroa. Tänä vuonna on suunnitelmissa uudistaa uimahallin rannan leikkipuisto ja Idänpään leikkipuisto. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic