Kanta-Häme

Leipään aletaan lisätä jodia

Suomalaisilla on ollut lievä jodin puute koko 2000-luvun. Ravitsemusneuvottelukunta suosittaa jodioidun suolan käyttöä koko elintarviketeollisuudessa, ennen kaikkea leipomoissa. Näin saataisiin lisätyksi jodia myös vegaanien ja maidotonta ruokavaliota noudattavien lautasille.

Erikoistutkija Iris Erlund Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta korostaa, ettei riittävä jodin saanti ole vaikeaa.

– Saantisuositus on 150 mikrogrammaa päivässä. Puolet suosituksesta täyttyy jo sillä, että juo kolme lasia maitoa päivässä ja syö pari juustoleipäviipaletta. Myös kala on hyvä lähde. Ihmeistä ei siis puhuta, vaan aivan tavallisesta asiasta, Erlund korostaa.

Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien valmistukseen sekä lapsen normaaliin kehitykseen.

Suolan jodioiminen ei enää riitä

Suomesssa alettiin jodioida suolaa 1950-luvulla, kun jodin puutteen huomattiin aiheuttavan kilpirauhasen suurentumista eli struumaa. Struuma saatiin hävitetyksi, eikä sitä enää haluta takaisin.

Suomalaiset saivat riittävästi jodia suolasta pitkään. Vasta kun leipominen ja ruuan laittaminen väheni kodeissa, väheni myös jodin saaminen. Pääsääntöisesti jodia ei lisätty erikoissuoloihin, joiden suosio kasvaa koko ajan.

Suomalaiset saavat ravinnosta jodia kolmasosan siitä, mitä se oli parhaimmillaan. Kohennusta tilanteeseen odotetaan elintarviketeollisuudesta, ennen kaikkea leipomoista, mutta myös joukkoruokailusta.

Esimerkiksi Tanskassa leipään on lisätty jo pitkään jodia.

– Leivän jodioimisesta on kansainvälisesti erittäin hyvät kokemukset. Erlund huomauttaa.

Merilevästä voi tulla ongelmia

Suolan ja leivän jodioiminen on turvallista, mutta merilevät voivat aiheuttaa vielä ongelmia. Iris Erlund varoittaa, että levien syöminen voi aiheuttaa jodin liikasaantia.

– Pakkauksen tuoteseloste kannattaa lukea aina tarkasti. Sellaiset levätuotteet, joissa on paljon jodia tai joiden jodipitoisuutta ei tiedetä, kannattaa jättää kokonaan käyttämättä.

Maailmalla on taisteltu jodin puutosta vastaan jo pitkään. Nykyään noin 70 prosenttia kotitalouksista kuuluu joditäydennyksen piiriin.

Iris Erlund korostaa, että jodin saanti voidaan varmistaa ainoastaan lisäämällä sitä elintarvikkeisiin. Mikäli käytössä olisi jodipilleri, ottaisivat sen vain ne, jotka olisivat jo muutenkin kiinnostuneita terveydestään.

Jodin puute on terveydelle haitallista, mutta niin on myös sen liikasaanti. Kilpirauhasongelmat ovat yleisin terveyshaitta.

– Lievä jodin puute tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, ettei jodia saada riittävästi. Sillä ei vielä tarkoiteta terveydellisiä ongelmia. Mikäli tilanteeseen ei puututtaisi ajoissa, niitä alkaisi kuitenkin tulla, Iris Erlund sanoo. (HäSa)