Kanta-Häme

Leka haudataan, tilalle Reki-työpaja – Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys nykyaikaistaa nuorten työpajatoimintaa

Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen nuorten työpajatoiminta jatkuu Tuuloksessa. Hauholla aiotaan järjestää tapaamisia yhdestä kahteen kertaan viikossa.
Hämeenlinnan seudun ja Tuuloksen 4H yhdistyivät vuosi sitten. Hauhon Leka- työpaja suljetaan ja tilalle tulee Reki-työpaja, joka toimii Tuuloksessa 4H:n tiloissa Pannujärventiellä. Kuvassa Jarkko Gullstén, joka työskenteli 4H:n Tikki-työpajalla vuonna 2016. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan seudun ja Tuuloksen 4H-yhdistykset yhdistyivät vuosi sitten. Hauhon Leka- työpaja suljetaan ja tilalle tulee Reki-työpaja, joka toimii Tuuloksessa 4H:n tiloissa Pannujärventiellä. Kuvassa Jarkko Gullstén, joka työskenteli 4H:n Tikki-työpajalla vuonna 2016. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

4H- yhdistyksen pyörittämän kierrätysasema Veivin ja samoissa tiloissa toimineen nuorten työpaja Lekan toiminta Hauholla päättyy elokuun lopussa.

Nuorten työpaja muuttuu Reki- työpajaksi ja toiminta siirtyy Tuulokselle. Veivin kierrätystoiminta siirtyy Mokia ry:n vastuulle.

Reki- työpaja on avoinna arkisin joka päivä.

 

Hämeenlinnan seudun 4H ry:n toiminnanjohtaja Pirjo Seulamon mukaan uudistuksella haetaan laaja-alaisempia mahdollisuuksia työllistää nuoria ja päästä kiinni opintoihin.

Kun Leka perustettiin 20 vuotta sitten, pääpaino oli työvalmennuksessa ja tähtäimessä oli puusepän jatko-opinnot. Puuverstas ei vedä enää nuoria puoleensa.

– Hämeenlinnan seudulla ei tarjota enää puutyöalan koulutusta. Haluamme tavoittaa nuoret nykyaikaisella tavalla ja että yhä useampi nuori pääsisi käsiksi työelämään ja opintoihin, Seulamo taustoittaa.

4H:lla on tarjota nuorille Ydin-Hämeen alueella eli Hauholla, Tuuloksessa ja Lammilla työtä kotityöpalvelussa, piha- ja puutarhatöitä sekä erilaisia kierrätykseen liittyviä työtehtäviä.

– Meillä on laaja asiakaskunta. Suuri osa asiakkaista on ikäihmisiä, joiden kotona avustetaan arjen askareita, tehdään siivousta ja tarjotaan esimerkiksi kauppa-apua.

Työpaja tarjoaa nuorille myös työelämävalmennusta ja yksilövalmennuksessa käydään läpi omia vahvuuksia ja voimavaroja.

Hämeenlinnassa toimii samalla sapluunalla nuorten työpaja Tikki. Rekin ansiosta toimintaa saadaan nyt paikallisemmaksi.

 

Työpajatoiminta on tarkoitettu 18-29-vuotiaille nuorille, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa. Työpajaan hakeudutaan joko omatoimisesti tai TE-toimiston kautta.

– Kotityöpalvelussa sekä siivous- ja puhdistustyössä on hyvät työllistymismahdollisuudet. Työpajatoiminnan tuella nuori voi suorittaa näille aloille ammattitutkinnon oppisopimuksella.

Työpajajakson voi hyödyntää myös myöhemmissä alan opinnoissaan, vaikkei koko tutkintoa suorittaisikaan.

Hauhon työpajatoiminta ei pääty kokonaan. Suunnitteilla on matalan kynnyksen kohtauspaikkaa työttömille nuorille, jossa tarjotaan yksilöllistä tukea opiskelu- ja työpaikan hakemiseen.

– Kohtaamispaikka on avoinna yhdestä kahteen kertaan viikossa. Sinne voivat poiketa kaikenikäiset nuoret ja nuoret aikuiset.

Sopivaa toimitilaa Hauhon keskusta-alueelta etsitään parhaillaan. HÄSA.

 

 

Päivän lehti

26.2.2020