Kanta-Häme

Lelut vievät lemmikkejä leikkauspöydälle

Eläinlääkärin vastaanotto on tullut tutuksi Anu Kukkasniemen mäyräkoirille.

Kolmesta koirasta kaksi on kärsinyt lelunosien ja täytteiden nielemisen aiheuttamista suolitukoksista useamman kerran. Nuorin, 7-vuotias mäyräkoira Myy on kerran leikattu koirien käyttöön valmistetun lelun langanpätkien ja vanun aiheuttaman suolitukoksen vuoksi.

Eläinsairaala Vethausissa leikataan viikoittain lemmikkejä, joille on aiheutunut hengenvaarallinen suolitukos leikeissä kestämättömistä leluista.

– Lelujen rikkoutuminen ja syöminen on merkittävä ongelma. Vierasesineleikkaukset ovat hyvin tavallisia operaatioita, eläinlääkäri Anssi Tast kertoo.

Tastin mukaan hoitoon tuodut lemmikit ovat usein repineet ja syöneet osia tai täytteitä juuri eläinten käyttöön valmistetusta lelusta.

– Aika usein ei voi kuitenkaan jälkikäteen varmasti sanoa, mistä ongelma on johtunut, koska lelu on niin tuhottu tai omistaja ei kehtaa kertoa mitä lemmikki on syönyt.

Lelu lemmikin mukaan

Lemmikkien lelujen laatua ja tuotelupauksia ei Suomessa valvo yksikään viranomainen. ”Tiikerinkestäväksi” mainostetun lelun todellisesta laadusta ei siis ole mitään takeita.

Myymälät ja valmistajat testaavat itse tuotteita vaihtelevasti.

– Mitään tuotteita ei oteta valikoimaan testaamatta, mutta lemmikkien omistajien on aina syytä muistaa, ettei yksikään lelu kestä varmasti, tuotepäällikkö Annika Tiainen Musti ja Mirri -ketjusta kertoo.

Musti ja Mirri -myymälöiden valikoimasta löytyy yksi lelu, jolle valmistaja on antanut kertaluonteisen vaihtotakuun, mikäli lelu ei kestä käytössä. Tiaisen mukaan ketjulle myyntiin tarjotut lelut ovat pääsääntöisesti hyvälaatuisia.

– Useimmat täyttävät vaatimukset, jotka kyseisen tyyppisille leluille voi asettaa. Toki seassa on sellaista huttua, mihin ei sen tarkemmin tutustuta.

Pääsäännöksi lelun valintaan Tiainen teroittaa lemmikkien tapojen tuntemusta.

– Omistajan pitää aina valita lelu lemmikin mukaan: toiset lutkuttavat pehmonallea kaikessa rauhassa kun toisten tavoitteena on raadella lelu kappaleiksi mahdollisimman nopeasti.

Lääkäriin, jos epäilee

Eläinlääkäri Anssi Tast muistuttaa, että seuraukset ovat usein sitä vakavammat, miten pidempään vierasesine on elimistössä.

– Helpoimmalla pääsee kun käy eläinlääkärissä heti, jos omistajalla on vahva epäily lemmikin syöneen jotain sopimatonta.

Useimmissa tapauksissa selvitään oksettamalla tai mahalaukun tähystysleikkauksella. Merkki hengenvaarallisesta suolitukoksesta on, jos lemmikin ulosteeseen ilmestyy verta tai eläin oksentaa juomansa veden.

– Langat, vanu ja kankaat ovat paljon vaarallisempia vierasesineitä kuin esimerkiksi kivet tai luut. Niissä on usein riski, että suoli kuroutuu vierasesineen ympärille ja puhkeaa.

Anu Kukkasniemi on vuosien varrella oppinut, millaisia leluja voi mäyräkoirilleen antaa.

– Mahdollisimman kovat muoviset tai lateksiset lelut voivat kestää. Mitään, missä on saumoja, pehmeätä täytettä sisällä tai karvaa pinnassa, en uskalla enää ostaa. (HäSa)