fbpx
Kanta-Häme

Lemmikin lomahoito pitää varata ajoissa

Lemmikkien hoitoloissa ei ole turhaa tilaa. Parolassa Etelä-Hämeen eläinhoitola on nytkin täynnä asukkaita. On kissoja, koiria ja kaneja. Jokainen karvaturri on onnekas, kun on saanut hoitopaikan heinäkuun sesongin aikaan. Jonossa on lemmikkejä nytkin. Omistajille soitetaan, jos tilaa vapautuu.

– Elokuussa meillä on taas vapaata tilaa, kertoo hoitaja Elina Kinnunen.

Joulu- ja syysloma-aikoja on varattuna jo nyt. Kinnunen suosittelee varaamaan esimerkiksi ensi juhannuksen aikoja jo alkuvuodesta.

Lenkki aloittaa hoidon

Etelä-Hämeen eläinhoitolassa on 25 paikkaa koirille ja 12 paikkaa kissoille. Lisäksi hoitolalla on eri tiloissa myös löytökissoja ja -koiria.

Kun koira tuodaan hoitolaan, tehdään ensin hoitosopimus. Sitten koiran kanssa lähdetään lenkille.

– Se on koiralle helpoin tapa tulla. Jos omistaja käy viemässä sen häkkitilaan, koira jää odottamaan omistajan paluuta, kertoo Kinnunen.

Usein loma-ajan ero on omistajalle vaikeampaa kuin lemmikille. Lähtöhetkellä kyynelehditään helposti.

Oma huopa tuoksuu tutulta

Hoidossa lemmikit ovat hyvinkin eri pituisia aikoja. Toinen tuo koiran hoitoon päiväksi, toinen kuukaudeksi. Kävijöitä Etelä-Hämeen eläinhoitolaan tuodaan Helsingistä ja Oulusta asti. Sesonkiaikaa kysyntää on paljon enemmän kuin paikkoja tarjolla.

Hoitoon tuotavalla koiralla toivotaan olevan sellainen panta, josta se ei pääse puikahtamaan ulos esimerkiksi lenkillä. Muuta ei vaadita.

Osa omistajista tuo lemmikin mukana esimerkiksi tutun huovan kotoa. Se tuo koiralle hoitopaikassa tutun tuoksun. Sille, paljonko tavaraa kotoa saa ottaa mukaan, ei ole rajoitusta.

Ei vaatimuksia käytöstavoista

Hoitoon tuotaville lemmikeille hoitolassa ei ole erityisiä vaatimuksia. Tottelevaisuuskoulutuksen parhaimmistoon ei tarvitse kuulua päästäkseen lomahoitoon. Edes käytöstapoja ei ole pakko osata, sillä koirat voivat olla myös sellaisissa aitauksissa, joissa niihin ei kosketa.

– Tietenkin toivomme, että rokotukset ovat kunnossa, mutta se on omistajan vastuulla, sanoo Kinnunen.

Hoitolassa ei toistaiseksi ole kovin eksoottisia lemmikkejä, kuten käärmeitä, majaillut, mutta niistä ei myöskään ole kyselty. Koirien ja kissojen lisäksi paikalla on tällä hetkellä hoidossa kaneja.

Vain kerran hoidossa ollutta lemmikkiä ei tultu hakemaan kotiin hoidon päätyttyä. Tämä kohtalo on liiankin tuttu löytöeläimille. Osan löytöeläimistä omistajakin tiedetään, mutta eläintä ei haluta takaisin kotiin. Silloin pitää toivoa, että uusia omistaja löytyy.

– Loma-aikaan olisi todella tärkeää, että koiralla olisi panta, jossa on puhelinnumero, jos se karkaakin yllättäen, Kinnunen muistuttaa.

Menot