fbpx
Kanta-Häme

Lemmikki on aina omistajansa vastuulla

Eläinlääkäri Johanna Raulio hoitaa työssään myrkyllisiä eläimiä, kuten hämähäkkejä ja käärmeitä.

Vaaratilanteisiin hän ei ole vielä koskaan joutunut. Raulio sanoo, että myrkyllisen eläimen omistajat ovat usein jonkin tason asiantuntijoita lajin suhteen, joten lääkärin ei tarvitse varautua käsittelemään eläintä yksin.

– Kun esimerkiksi myrkyllinen käärme tuodaan vastaanotolle, päävastuu eläimen hallinnasta on omistajalla. Lääkäri voi keskittyä toimenpiteen suorittamiseen, Raulio kertoo.

Käärme pelastetaan samoin kuin koira

Eero Hellgren Hämeenlinnan pelastuslaitokselta sanoo, että vuonna 2009 Hämeenlinnassa naapuriin karannut boakäärme on ainut hänen korviinsa kantautunut tieto erikoisesta lemmikkikarkulaisesta.

Hellgrenin mukaan lemmikkihälytyksiä tulee suhteellisen harvoin. Erikoisempien lemmikkien, kuten matelijoiden, karkaamisesta ilmoitetaan noin kerran vuodessa.

Mitään erikoiskoulutusta tai -välineistöä ei pelastuslaitoksella vaarallisten eläinten käsittelyyn ole. Hellgren sanoo, että vaarallisen lemmikin karatessa menetellään lähes samoin kuin muidenkin lemmikkien kohdalla.

– Pyrimme saamaan lemmikin omistajan paikalle, sillä hän osaa käsitellä eläintä yleensä paremmin kuin me.

Jos omistajaa ei tavoiteta tai kyseessä on erityisen myrkyllinen eläin, pyritään paikalle kutsumaan ammatikseen tällaisia eläimiä käsittelevä ihminen.

Myrkylliset eivät ole tietämättömiä varten

Johanna Raulio arvio, että myrkyllisen lemmikin hankintaan on ihmisillä kahdenlaisia motiiveja.

Kokeneet käärmeharrastajat eivät hanki myrkkykäärmeitä myrkyllisyytensä vuoksi, vaan koska ne ovat usein kauniin värisiä tai muuten tavallisempia käärmeitä mielenkiintoisempia, Raulio sanoo.

– Kokemattomat harrastajat saattavat hankkia myrkyllisen käärmeen kokeilun- tai näyttämisenhalusta.

Raulio muistuttaa, ettei eläintä, varsinkaan myrkyllistä sellaista, saa hankkia ilman riittävää tietoa sen hoidosta.

Hän kertoo saaneensa uransa aikana muutaman huolestuttavan puhelun kokemattomilta myrkkykäärmeen omistajilta.

Omistajat ovat soittaneet vasta siinä vaiheessa, kun terraario on pitänyt ensimmäisen kerran puhdistaa, mutta sitä ei ole uskallettu avata.(HäSa)

Menot