fbpx
Kanta-Häme

Lempäälän kanavan kunnostus laskee Vanajaveden korkeutta

Lempäälän kanava kunnostetaan ensi syksynä. Kunnostuksen aikana kanava suljetaan ja tyhjennetään.

Kunnostuksen vuoksi Vanajaveden vedenkorkeutta joudutaan alentamaan noin 30 – 40 cm tavanomaisista syyskorkeuksista. Vedenkorkeuden laskeminen aloitetaan jo elo-syyskuun vaihteessa, vaikka itse kunnostus tehdään 12.9.–13.11.

Vaikutus vedenkorkeuksiin näkyy Lempäälästä Hämeenlinnaan saakka.

Lempäälän kanava yhdistää Pyhäjärveä ja Vanajavettä. Kanava on alun perin otettu käyttöön vuonna 1873 ja se on ollut nykymuodossaan jo 1960-luvun alusta asti.

Kanavalla on kesäisin aktiivista liikennekäyttöä, mutta se on tärkeä myös Vanajaveden korkeuksien säännöstelemiseen.

Vanajaveden ja Pyhäjärven säännöstelyyn ryhdyttiin 1960-luvulla, jotta myös vesiliikenteen olosuhteet paranevat, vaikka tulvasuojelun ja Pyhäjärvellä myös vesivoiman merkitys ovat olleet ensisijaisia. Vanajaveden säännöstelyä hoitaa Pirkanmaan ELY-keskus.

– Kesällä Vanajaveden korkeutta säädetään pääsääntöisesti Lempäälässä sijaitsevan Herralanvirran padon avulla, mutta sen kapasiteetti ei riitä alkuunkaan suurempien vesimäärien juoksuttamiseen. Siksi kaksi kuukautta kestävään kunnostukseen tulee varautua riittävästi etukäteen. Näin mahdolliset pitkäaikaiset sateet eivät aiheuta tulvavahinkoja järven rannoilla, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kanavan kunnostuksesta vastaa Liikennevirasto. Tavoitteena on parantaa kanavan rakenteita sekä kanavan käytössä tarvittavia laitteita. HÄSA

 

 

 

 

 

Menot