Kanta-Häme

Lennokki on köykäinen siivekäs

Iittalassa lauantaina käydyissä taitolentokilpailuissa ratkottiin sisälennokkien Suomen mestaruus. Kotimaisten lisäksi avoimessa kisassa oli mukana kansainvälisiä taitureita Venäjältä, Ruotsista, Ranskasta, Belgiasta ja Liettuasta, yhteensä lähes kolmekymmentä lennokkitaituria.

Sisätaitolennon kärkikaartiin kuuluvat Iiro Lehto Espoosta ja Janne Lappi Helsingistä edustivat kansainvälisessä kisassa suomalaisia pilottitaitoja.

– Se on lentäminen, mikä lajissa viehättää, he tuumivat.

He osallistuivat kilpailuun itse suunnittelemillaan ja rakentamillaan radio-ohjattavilla taitolennokeilla, kevyillä ja ohutrunkoisilla – 72 grammaa painavilla kaunottarilla. Lajin molemmat aloittivat jo alle kymmenen ikäisinä. Nyt he ovat edenneet taidoissa kansainväliselle tasolle.

Iittalassa kilpailu järjestettiin jo viidennen kerran peräkkäin. Järjestelyistä vastasivat Suomen Ilmailuliiton alainen lajijärjestö F3A Team Finland ja Iittalan 4H-lennokkikerho.

Kilpailusuoritusten arvostelussa pääpaino on lennokin liikkeiden tarkkuudessa, silmukan pyöreydessä, kierteiden puhtaudessa ja luotisuorissa suoraan lennoissa.

– Kilpailuohjelma, joka vaihtuu kahden vuoden välein, on luokittain kaikissa maissa sama, kertovat Iiro Lehto ja Janne Lappi.

Vetäjistä kiinni

Iittalan 4H-lennokkikerhon vetäjän, parikymmentä vuotta lennokkiharrastuksessa ohjaajana pyörineen Saku Nymanin mukaan innokkaita lennokkiharrastajia Hämeenlinnan seudulla on melko mukavasti. Pikemminkin pulaa on harrastuksen vetäjistä.

Iittalassa Nymanin johdolla kokoontuu alasta kiinnostuneita kymmenkunta aktiivista poikaa kahdesti viikossa. Porukkaan uusia jäseniä otetaan mieluusti ja yhteistyötä kerho tekee naapureiden: Hattulan, Hämeenlinnan ja Hauhon kerhojen kanssa.

– Harrastus on sosiaalista yhdessä oloa, ilman ikärajaa. Lennokkien rakentamisesta kiinnostuneelta vaaditaan paitsi sorminäppäryyttä, kosolti kärsivällisyyttä. Kerholaiset rakentelevat lennokkinsa valmiista rakennussarjoista.

Kisoista oppia

Kerhossa jo useita vuosia mukana olleet Panu Kohvakka ja Lauri Laine kertovat, että huolimatta valmiina ostetuista rakennussarjoista, koneessa voi käyttää ja kehittää omaakin luovuuttaan. Kisoissa oppia otetaan jo pitemmälle ehtineistä.

Lennokkien saamat vauriot poikien mukaan korjataan liimalla ja teipillä. ”Ulkokentillä vapaasti lentävien häviämiseen kannattaa suhtautua niin, että kokeekin onnistumisen iloa hyvin lentäneestä koneesta.”

Sisätiloissa kerholaisilla on mahdollisuus lennättämiseen Iittala-hallissa, joskus myös Pulleri-hallissa. Maan kuivuttua tuulen nostetta pääsee hyödyntämään ulkokentille. Kerholaisilla on jo tiedossa jokavuotinen lennokkileiri Jämin pienkonekentällä pääsiäisenä.

– Perjantaista maanantaihin kestävälle leirille varaudutaan noin kymmenellä koneella, tarvittaessa lainataan kavereilta, pojat kertovat.

Taitolennokkikisojen ohjelmaan Iittalassa kuului näyttävä vapaaohjelma, Aeromusical-show. Siinä lennokit päästettiin irti tiukoista kaavoista taituroimaan taitojensa mukaan musiikin tahtiin. (HäSa)