Kanta-Häme

Lentävä ylioppilas

Pienlentokoneen ikkunasta avautuva maisema teki hämeenlinnalaiseen Petteri Peltoon vaikutuksen jo lapsena.

Vaarilla oli hallussaan yksityislentäjän ppl-lupakirja, jonka ansiosta Pelto pääsi usein katselemaan kotikulmia ylävinkkelistä.

– Tähänastisen elämäni hienoin kokemus on, kun pääsin ensimmäiselle yksinlennolle. Lentäjä on ihminen, joka on yhtä aikaa täysin vapaa ja valtavassa vastuussa, Pelto sanoo.

SEISKALUOKKALAISENA Pelto luki artikkelin Vääksyn yhteiskoulun lukion ilmailulinjasta ja innostui. Pelko epäonnistumisesta kuumotti, mutta samalla tuntui, että tässä olisi tilaisuus päästä lähemmäksi unelma-ammattia.

Pellon äiti yritti esitellä pojalleen kaupungin omia lukioita, kuulemma turhaan.

Viimeisen kolmen vuoden ajan Pelto on nimittäin asunut omaa kotia Lopella, lentänyt yhteensä 150 tuntia lentosimulaattorilla, opiskellut ilmailufysiikkaa ja -matematiikkaa sekä ilmailun historiaa.

SUOMESSA ON vain kourallinen ilmailuun erikoistuneita lukioita, joista Vääksy sekä Tikkakoski ovat suurimpia.

Lukion oppimäärän kielellä lentolupakirja merkitsee kahta kurssia. Myös muut koulun opinnot valmistavat systemaattisesti lentäjän ammattiin.

Ilmailuliikunnan tunneilla nuoret miehet hioivat ilmailuopiston kuntotestiin kuuluvia osa-alueita, englannissa tulkattiin lentäjän ja lennonjohdon välisiä keskusteluita ja matematiikassa laskettiin lentomatkoja ja -nopeuksia.

Fysiikassa opiskelijat puolestaan kilpailivat siitä, kenen rakentama minikuumailmapallo pärjää ilmassa pisimpään. Erityisen ylpeä Pelto kertookin olevansa kirjoittamastaan pitkän fysiikan magnasta.

PELLON VUOSIKURSSI on koulun historiassa pitkään aikaan ainoa, jolla on pelkkiä poikia.

– Meillä on ollut todella hyvä yhteishenki, aika äijämeininki, Pelto sanoo virnistäen.

Jonkin sortin äijäily jatkuu jälleen tammikuussa, kun Pelto menee armeijaan Parolaan. Ilmavoimiinkin hän haki, mutta karsiutui kolmannessa vaiheessa.

Syksyn yhteishaussa Pelto laittoi paperit pariin yliopistoon energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelmiin. Oikeasti tähtäimessä on kuitenkin opiskelupaikka Porissa sijaitsevasta Suomen Ilmailuopistosta ja liikennelentäjän tutkinto.

– Elämä jatkuu kyllä, vaikka en opiskelupaikkaa vielä saisikaan. Ainakaan pyykinpesun tai ruoanlaiton kaltaista itsenäistymistä ei tarvitse enää harjoitella, Pelto sanoo.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic