fbpx
Kanta-Häme

Lentotähystys pyrkii ehkäisemään maastopalojen leviämistä – Viime kesän lennoilla havainnoitiin 177 paloa

Palveluntuottajana on yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys.
Metsäpaloja voidaan paitsi havainnoida, myös sammuttaa ilmasta käsin. Kuvassa metsäpalon sammutukseen osallistunut helikopteri. Kuva: Pekka Rautiainen
Metsäpaloja voidaan paitsi havainnoida, myös sammuttaa ilmasta käsin. Kuvassa metsäpalon sammutukseen osallistunut helikopteri. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa, jossa pyritään havaitsemaan metsäpalot ajoissa ja ehkäisemään niiden leviäminen suureksi. Maastopaloiksi luokitellaan muun muassa metsä-, ruohikko- ja turvetuotantoaluepalot.

Tämän vuoden metsäpalojen lentotähystystoiminta käynnistyi 28. huhtikuuta harjoituksilla, jotka pidettiin Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosten alueilla.

Lennoilla havaittiin kaksi paloa, jotka johtivat pelastuslaitoksen osalta palojen sammutukseen.

Harjoituksia pidetään säännöllisesti, jotta pelastuslaitosten ja lentokoneiden yhteistoiminta on tehokasta ja sujuvaa .

Kiireinen viime vuosi

Viime vuosi 2019 oli lentotoiminnan kannalta kiireinen: lentoja suoritettiin kaikkiaan 762. Niillä havainnoitiin 177 paloa ja opastettiin pelastustoimen yksiköitä palopaikalle 46 kertaa.

Lennolle lähdetään, kun Ilmatieteenlaitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi nousee yli 4,1 tai 4,3. Lennot tehdään ennalta suunnitellulla reitillä, joita on koko Suomessa 22.

Jos metsäpaloindeksi nousee yli 5,4:n, reitti lennetään kaksi kertaa päivässä.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjestää lentotähystyksen koko maan alueella. Palveluntuottajana on yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys. HÄSA

Lue myös:

Maastopalojen kesä sai varautumaan – lentokalustoa on vahvistettu viime vuodesta (21.7.2019)

Trump nosti Kaliforniassa Suomen esille metsien haravoinnista – monet ihmettelevät taas presidentin sanomisia (18.11.2018)

Metsäpalojen tuntija varoo lietsomasta paniikkia (6.8.2018)

Menot