Kanta-Häme

Lepaa esittelee jo ensi vuotta

Puutarha-alan ammattilaiset kerääntyvät taas tänä viikonloppuna Lepaalle Hattulaan. Puutarhanäyttelyssä on mukana yli 180 näytteilleasettajaa, joista 40 on uusia.

Näyttely aukesi torstaina ja on avoinna lauantaihin saakka. Yhteensä tapahtumaan odotetaan jopa 9 000 kävijää.

Näyttelypäällikkö Elina Vuori on yllättynyt siitä, miten hieno näyttely tänäkin vuonna on saatu aikaiseksi.

– Keväällä vielä tuntui siltä, että lama painaa, ja näyttelykin jää vaatimattomammaksi. Epäilyksiä siis oli, mutta ne osoittautuivat turhiksi.

Kävijöiden toiveesta tänä vuonna näyttelyssä valikoimiaan esittelee muun muassa perennataimistot. Suurta huomiota on saanut myös sähkö. Puutarha-alan ammattikäyttöön tarkoitetut koneet kehittyvät kovalla vauhdilla.

Tampereella on kehitetty taimienistutuskone, joka voidaan ohjelmoida seuraamaan ihmistä.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan Jyrki Jalkasen mukaan suuressa suosiossa ovat tällä hetkellä kaupunkiviljely ja kasvikset. Ruukkuyrttien ja salaatin tuotanto on kasvanut. Myös erikoistomaattien suosio on kasvanut ympäri Eurooppaa.

– Tämä on trendiala. Nyt vallitsee vihannes- ja viljelybuumi. Se näkyy myös alalle hakeutuvien opiskelijoiden määrässä, Jalkanen kertoo.

Hämeen ammattikorkeakoulun rakennetun ympäristön opiskelijat ovat olleet koko viikon mukana pystyttämässä näyttelyä. Näyttelyn ajan he toimivat lipunmyyjinä ja oppaina ja ylläpitävät ruokapisteitä näyttelyalueella.

– Ensimmäisen vuoden hortonomiopiskelijat ovat mukana pystytyksestä purkamiseen saakka. Hommaa on paljon, mutta sää on hyvä ja ihmiset ovat mukavia. Ja palkitaanhan meidät opintopisteillä, kertoo Hamkin opiskelija Katja Nikkilä.

Ammattinäyttelyyn kuuluu oleellisena osana myös alan osaajien kilpailut. Perinteinen golfkilpailu järjestetään Aulangolla.

Näyttelyalueella sen sijaan kilpaillaan ruohonleikkuussa ja vihanneslaatikoiden kasaamisessa. Viime vuoden voittaja kasasi neljä laatikkoa noin 40 sekunnissa.

Koulutuspäällikkö Heikki Peltoniemen mukaan tästä vuodesta lähtien Lepaa on ollut Suomen ainoa paikka, jossa hortonomeja enää koulutetaan. Tänä syksynä aloittaa 50 uutta opiskelijaa.

Lepaan puutarhanäyttely on yksi Euroopan vanhimmista vuosittaisista ammattinäyttelyistä ja sen suosio alan ykköstapahtumana Suomessa on pitänyt pintansa.

Näyttelyssä käy puutarha-alan ammattilaisten lisäksi paljon puutarhanhoidosta innostuneita ihmisiä.

Puutarhanäyttelyn lisäksi vieraita Lepaalle houkuttelevat ympäristötaide, erilaiset opastetut kierrokset Lepaan puistossa ja Lepaan viinitila.

Aikaisemmin näyttelyyn saavuttiin kurssien takia, mutta viime vuosina niiden suosio on hiipunut. Jalkanen muistelee, kuinka hänen isänsä saapui Lepaalle kuuntelemaan luentoa porkkanoiden kasvatuksesta. HÄSA

Päivän lehti

3.4.2020