Kanta-Häme

Lepaan koulun siirto kunnanhallituksen päätettäväksi

Hattula

Hattulassa on selvitetty, että Lepaan koulun siirto vuokratiloihin tulisi halvemmaksi kuin opinahjon nykyisten tilojen remontointi. Kunnan tekninen yksikkö on selvittänyt asiaa talven aikana sivistyslautakunnan toimeksiannosta.

Hattulan sivistysjohtaja Jari Wihersaari kertoo, ettei siirrolla tavoiteltaisi niinkään säästöä, vaan asianmukaisia opetustiloja ja järkevämpiä ryhmäkokoja sekä esiopetukseen että alakoululle.

SIVISTYSLAUTAKUNTA käsitteli Lepaan koulun siirtoa kokouksessaan torstaina. Lautakunta ei kuitenkaan ottanut asiaan kantaa, vaan siirsi sen kunnanhallituksen päätettäväksi.

– Minun alkuperäinen esitykseni oli koulun siirto Hamkin tiloihin. Lautakunta keskusteli vilkkaasti ja katsoi, että asia on niin merkittävä, että se haluttiin antaa kunnanhallituksen päätettäväksi, Wihersaari kertoo.

Ajatuksena olisi vuokrata Hämeen ammattikorkeakoululta (Hamk) tilat alakoululle. Koululaiset sijoitettaisiin samaan rakennukseen, missä on vuodesta 2011 toiminut Lepaan päiväkoti Tuulimylly. Tiloissa on alunperin ollut Lepaan emäntäkoulu.

– Päiväkoti on alakerrassa ja koulu mahtuisi hyvin yläkertaan. Siellä on tilat, jotka voidaan ottaa nopeasti käyttöön, eli siirto onnistuisi jo ensi syksynä, Wihersaari kertoo.

ASIAA ON tarkasteltu 10 vuoden aikajänteellä, ja tänä aikana Hamkin tilojen vuokrakustannukset olisivat 1,3 miljoonaa euroa. Kunnostamisen hinnaksi on arvioitu 1,7 miljoonaa euroa eli eroa on 400 000 euroa.

Yksi ongelma Lepaan koulun nykyisissä tiloissa on, ettei siellä ole kunnon kaapeliyhteyksiä, joita uuden opetussuunnitelman mukainen digitalisaatio edellyttää. Hamkin Lepaan yksikössä yhtey­det ovat kunnossa.

Wihersaari myös arvelee, ettei nykyisen koulurakennuksen pikaiseen remonttiin löydy kunnalta rahaa, eli korjausvelka ehtisi kasvaa ennen remontin aloittamista ja kustannukset nousisivat entisestään.

KOULUN JA PÄIVÄKODIN sijainti samassa rakennuksessa mahdollistaisi sen, että esiopetukselle sekä alaluokille saataisiin nykyistä järkevämmän kokoiset ryhmät.

– Tällöin voisi olla yhdistetty esiopetuksen sekä ykkös-kakkosten luokka, jossa olisi 35 lasta ja kolme aikuista eli opettaja, lastentarhanopettaja ja kouluavustaja, Wihersaari sanoo.

Lepaan koulun siirtoa Hamkin tiloihin selvitettiin talvella 2011 samassa yhteydessä, kun Lepaan päivähoidolle mietittiin uusia tiloja. Tilat olisivat Hamkilta järjestyneet jo tuolloin, mutta koululaisten vanhemmat vastustivat siirtoajatusta jyrkästi.

Jari Wihersaari arvelee, että vastustus on laantunut, sillä Lepaan Tuulimyllyn päiväkodista on saatu hyviä kokemuksia.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic