Kanta-Häme

Lepaan tomaatin hiilijalanjälki lähestyy espanjalaista

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikössä kasvatettavan tomaatin tuotannon hiilijalanjälki näyttää muodostuvan ennätyksellisen pieneksi.

– Ensi satokaudella syyskuusta toukokuuhun tavoitellaan sitä, että kilo Lepaan tomaattia synnyttäisi vain 700 gramman suuruisen hiilijalanjäljen, sanoo Hamkin Lepaan kasvihuoneiden tuotantopäällikkö Mika Järvinen.

Lepaan tomaatin hiilijalanjälki lähestyy espanjalaista.

Aikaisemmin Lepaalla tuotetun tomaatin hiilijalanjälki on ollut noin viisi kiloa yhtä tomaattikiloa kohti, koska sähköön ja energiaan on käytetty fossiilisia energialähteitä. MTT:n tutkimusraportissa Espanjasta tuodun tomaatin hiilijalanjäljeksi on laskettu noin 500 grammaa ja Hollannista tuodun tomaatin yli kaksi kiloa yhtä tomaattikiloa kohti.

Hiilijalanjälki muodostuu kotimaisilla kasvihuonetuotteilla pääosin tuotantoon kuluvasta sähkön- ja lämmönkulutuksesta. Espanjalaisten luonnonvalolla tuotettujen tuotteiden hiilijalanjäljestä suuri osa muodostuu tuotteen kuljetuksesta Suomeen. Muita lukemaan vaikuttavia tekijöitä ovat taimet, lannoitteet, kasvualusta, pakkaukset ja jätteet.

Järvisen mukaan Lepaan tomaattien hiilijalanjälki saattaa edelleenkin pienentyä, kun oman biolämpövoimalan käyttö tehostuu entisestään. Lepaalla ryhdyttiin käyttämään biolämpövoimalaa lämmitykseen viime syyskuussa, ja ekosähkön käyttöön siirryttiin tammikuussa.

Nykyistä Lepaan tomaattia on kasvatettu myyntiin Hämeenlinnan alueen kauppoihin vuodesta 2008 lähtien. (HäSa)