Kanta-Häme

Leppäkoskelaisille hyvitys veden laatuvirheestä

Leppäkoskelaiset saavat hyvitystä siitä, että heidän talousvedessään oli touko-kesäkuun vaihteessa bentseeniä ja tolueenia. Korvauksen suuruus on yhden kuukauden perusmaksu, ja se hyvitetään leppäkoskelaisille kiinteistönomistajille vuoden viimeisen laskutuksen yhteydessä.

Hyvityksen saa noin 150 kiinteistönomistajaa. Janakkalan Veden johtokunta päätti asiasta tällä viikolla.

Vesijohtovesi oli käyttökiellossa 30.–31. toukokuuta. Kunta järjesti kyläläisille vedenjakelun Leppäkosken koululla, ja se jatkui varotoimena 6. kesäkuuta saakka. Vesiongelma huomattiin oudon hajun takia.

Syynä rikkoutunut kaivopumppu

Pian selvisi, että vieraat aineet olivat peräisin Rahitun vedenottamon rikkoutuneesta kaivopumpusta, tarkemmin sanottuna pumpun sähkömoottorin laakerien palamisesta.

Tällöin moottorin tiivisteet hajosivat, ja vesi pääsi moottorin sisään. Käämien suojalakka höyrystyi, ja moottorin sisään päässyt vesi huuhteli vieraat aineet talousveteen.

Vesilaitoksen johtaja Ari Kaunisto hämmästelee tapahtunutta, sillä pumppu oli melko uusi. Se oli ollut käytössä vain kolme ja puoli vuotta.

– Tästä on pidetty valmistajan kanssa palaveria tällä viikolla. On jäänyt arvoitukseksi, miksi näin uusi pumppu hajosi.

– Valmistaja on tullut tässä vastaan, ja antaa meille ilmaiseksi uuden pumpun, vaikka vanhan pumpun kahden vuoden takuu ei ollutkaan enää voimassa, Kaunisto kertoo.

Pumpun hinta on noin 5 500 euroa. (HäSa)