Kanta-Häme

Leppäkoski-aloitteelle tyrmäys lautakunnassa

Aloite koski esiopetuksen järjestämistä. Kyläläiset pettyivät, kun kunta päätti, ettei Leppäkosken koululla järjestetä esiopetusta ensi lukuvuonna.
Sivistyslautakunta ei lämpene sille, että esiopetus jatkuisi Leppäkosken koulussa ensi lukuvuonna. Kuva: Päivi Ojala
Sivistyslautakunta ei lämpene sille, että esiopetus jatkuisi Leppäkosken koulussa ensi lukuvuonna. Kuva: Päivi Ojala

Leppäkoskella petyttiin siihen, ettei kunta ole järjestämässä esiopetusta kylän koululla ensi lukuvuonna. Lapsia ei tällä kertaa ilmoittautunut tarpeeksi.

Leppäkoskelainen kunnanvaltuutettu Jaana Kivistö (vas.) jätti keväällä valtuustoaloitteen, jossa hän esittää, että esiopetus ryhmä perustettaisiin myös ensi vuodeksi.

Sivistyslautakunta käsitteli Kivistön aloitetta keskiviikkona, muttei lämmennyt ehdotukselle.

Kylällä pidettiin kohtuuttomana sitä, että lautakunta teki päätöksen, vaikka vähimmäisrajasta puuttui silloisen tiedon mukaan vain yksi oppilas. Oppilaita pitäisi olla ryhmässä kymmenen, ja ilmoittautuneita oli tuolloin yhdeksän. Tuon jälkeen on kuitenkin tullut yksi peruutus, joten tällä hetkellä on tiedossa enää kahdeksan lasta, jotka olisivat tulossa Leppäkosken ryhmään.

Sivistyslautakunnan kanta on, että esiopetusta on tähänkin asti ollut hankala järjestää Leppäkoskella. Leppäkosken koulu onkin Janakkalassa nykyään ainoa koulu, jossa sitä järjestetään. Muuten esiopetuksesta vastaavat kunnassa kokonaan päiväkodit.

Hankalaa on lausunnon mukaan ollut se, että osa lapsista tarvitsee päivähoitoa ennen esiopetuksen alkamista ja vielä toisen rupeaman esiopetustuntien jälkeen. Myös sijaisjärjestelyt ovat olleet hankalia, samoin varahoidon järjestäminen esiopetuksen loma-aikoina.

Leppäkosken esiopetusta ja sitä täydentävää varhaiskasvatusta varten pitäisi palkata varhaiskasvatuksen opettaja ja lastenhoitaja. Vuosikustannus olisi noin 71 000 euroa. Lain mukaan esioppilaiden aamu- ja iltapäivähoitoa ei voi yhdistää koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan.

Seuraavaksi lausuntoasia menee kunnanhallitukseen, ja lopullisesti valtuustoaloitteen kohtalosta päättää valtuusto. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020