Kanta-Häme

Letkiksellä nuorisovaltuustojen puolesta

– Tiputanssi vai letkajenkka? pohtii kymmenpäinen nuorisojoukko Hämeenlinnan torilla hieman ennen neljää tiistai-iltapäivänä.

Letkajenkka valitaan. Siihen päätetään yhdistää näyttävä joukkokaatuminen. Käsissä nuorilla on siniset ilmapallot, joissa lukee: ”Nuva ry.” ja ”nuvatlakiin”.

Tämä on Hämeenlinnan nuorten vaikuttajaryhmän panos samaan aikaan eri puolilla Suomea järjestettävään Flash mobiin eli tempaukseen, jossa ”joukko ihmisiä kerääntyy julkiselle paikalle ja tekee ennaltasovittuna ajankohtana jotain odottamatonta”.

Sovittu kellonaika on tasan neljä, mutta Hämeessä kun ollaan, yllätyksiä alkaa tapahtua kymmentä yli. Yhden osanottajan on tultava bussilla Lammilta, eivätkä aikataulut ihan natsaa.

Sitten tempaistaan letkajenkka.

Tiistai-illansuussa hämeenlinnalaisen vallan linnakkeen edessä tanssijoiden ei tarvitse väistellä ketään: tori on lähes autio, ja Raatihuoneenkadulla kulkee tapahtumahetkellä puolenkymmentä ihmistä.

Kaikki on ohi noin minuutissa, mutta nuoret toivovat, että ”jokainen kunta ottaisi tästä vähän opikseen”.

Hämeenlinnassa ja valtakunnassa viesti on se, että nuorisovaltuustojen asema pitäisi turvata lailla. Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton tavoitteena on, että nuorisovaltuustot kirjataan uuteen kuntalakiin. ”Nuvatlakiin”, siis.

Hämeenlinnassa nuorten vaikuttajaryhmään kuuluu nelisenkymmentä nuorta, joista tiistaina paikalla on neljännes.

Esimerkiksi Ammattiopisto Tavastian opiskelija Johanna Pispa pitää nuorisovaikuttajissa toimimista hyvänä tapana saada yhteys ”aikuisiin vaikuttajiin”.

– Nuoret eivät välttämättä muuten saa ääntään kuuluviin.

Hämeenlinnassa nuorisovaikuttajat ovat aloitteillaan saaneet aikaan muun muassa graffitiseiniä, skeittiramppeja, penkkejä uimarannoille ja jääkiekkokaukalon Iittalaan.

– Nuoret ovat myös olleet mukana suunnittelemassa kauppakeskus Goodmania, muistuttaa osallisuuskoordinaattori Mervi Hiltunen Hämeenlinnan kaupungin lasten ja nuorten palveluista. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic