Kanta-Häme

Leuto talvi karsi osan kaupungin metsätöistä

Poikkeuksellisen lämmin alkuvuosi on siirtänyt osan Hämeenlinnan kaupungin metsätöistä. Linnan infra on joutunut luopumaan sellaisista työkohteista, jotka olisivat vaatineet hyvin jäätyneen maan. Tänä talvena kaupungissa piti harventaa yli 150 hehtaaria metsää.

Peräti kolmasosa puuston harvennuksista tehdään Padasjoella, jossa Hämeenlinnan kaupunki omistaa tuhat hehtaaria metsää. Harvennuksia on luvassa lisäksi muun muassa Lammille ja Tuulokseen sekä Hämeenlinnan kantakaupunkiin ja sen liepeille.

Kantolassa on määrä siistiä vielä ennen kesää tapahtumapuiston välittömässä läheisyydessä oleva hehtaarin ranta-alue. Luonnonhoitopäällikkö Kaarina Aulinin mukaan nyt keskitytään vain tapahtumapuiston rantaan. Muun alueen vuoro on vasta joskus myöhemmin.

– Vielä tässä vaiheessa on vaikea sanoa, koska rannan siistiminen tehdään. Näillä näkymin töihin päästään ilmeisesti huhti-toukokuussa, Aulin arvelee.

Sosiaalista työvoimaa

Linnan infran luontopalvelut tekee parhaillaan metsätöitä Kirstulassa, Tiiriössä ja Pälkäneentien tuntumassa. Hattelmalassa, Iittalassa ja Eteläisissä harvennustyöt on jo tehty. Kaupunkimetsiä ja puistoja siistitään koko ajan lähinnä tehtyjen ilmoitusten mukaan.

– Taajamametsää hoidettaessa töihin vaikuttavat paljon alueen virkistyskäyttö ja maisema, mutta tärkeintä on turvallisuus. Jos puu uhkaa kaatua paikassa, jossa se saattaa aiheuttaa vahinkoa, täytyy se kaataa heti. Yleensäkin työt yritetään tehdä mahdollisimman nopeasti siellä, missä on eniten virkistyskäyttöä, Aulin painottaa.

Omia metsureita ei Hämeenlinnan kaupungilla enää juurikaan ole. Niinpä esimerkiksi Kirstulassa risukkoja raivasivat vangit, kun taas Varikonniemessä töissä olivat kunnossapidon väki. Metsätöistä suuri osa tehdään ostopalveluina.

Puut myydään teollisuudelle

Hakkuista tulee paljon puita, joista suurin osa myydään teollisuudelle. Taajamahakkuiden yhteydessä pieniä määriä myydään myös asukkaille polttopuiksi. Kaikki puu menee joka tapauksessa hyötykäyttöön.

– Kaupunki myy suurimman osan puista suoraan teollisuudelle. Loput käytetään kaupungin omissa kohteissa, esimerkiksi nuotiopaikoilla, Aulin huomauttaa. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic