Kanta-Häme

Leuto talvi voi säästää keväällä putkien jäätymiseltä

Vesi- ja viemäriputkien avauspalvelua tarjoavat yrittäjät uskovat omakoti- ja kesämökkiasukkaiden säästyvän tänä keväänä laajalti putkien jäätymiseltä maan eteläosissa.

– Talvi oli sen verran lauha, ettei maan jäätymistilanne ole kovin paha. Voi olla, ettei tänä keväänä tule niin paljon ongelmia kuin muutamana aikaisempana vuonna, jolloin talvella oli kovia ja pitkä pakkasia ja maa jäätyi syvälle. Sitten, kun ilma rupesi keväällä lauhtumaan, pakkanen meni hetkellisesti syvemmälle, selittää aiempien vuosien ilmiötä loka-autoyrittäjä Veijo Känkänen Hämeenlinnasta.

Rakennevirheitä löytyy

Samaan uskoo myös yrittäjä Hannu Riihimäki Janakkalan Jätteenkuljetuksesta.

– Talvi on suojellut asiakkaita. Viemäreiden jäätymisiä on ollut vähän, koska lumi tuli hyvin aikaisin ja sulaan maahan.

– Kun maa ei ole jäässä, eivät putketkaan ole jäässä. Tämän talviset putkien jäätymiset ovat johtuneet lähinnä rakennevirheistä. Kovana pakkastalvena keikkoja on reilusti puolet enemmän, Riihimäki peilaa taakse jäänyttä sydäntalvea.

Ei yllätyksiä luvassa

Viimeaikaiset yöpakkaset ja lämpenevät päivät suojaavat niin ikään putkia.

– Maa ei enää jäädy syvälle. Sekin katkaisi kylmän alaspäin menon, kun toissa viikolla satoi vettä. Se teki hangen pintaan jäätyneen kerroksen, jonka päälle tuli vielä pikkuisen lunta. Se on varsin hyvä lisäeriste, Hannu Riihimäki sanoo.

– En usko, että tilanne muuttuu suuntaan tai toiseen normaalikeväästä. Tuskin mitään yllätyksiä tulee, arvelee puolestaan toimitusjohtaja Pasi Eerola Eerola-yhtiöt oy:stä, johon Lokapalvelu Häme kuuluu.

Vesijohdot vuotavat

Myös HS-Veden verkostopäällikkö Leo Aspholm luottaa siihen, että suuremmilta jäätymisongelmilta vältytään tänä keväänä. Hän on pikemminkin huolissaan toisesta ongelmasta.

– Keväällä tulee aina vesijohtovuotoja. Niitä on ollut normaalia enemmän viime syksyn ja talven aikana, koska kesä ja syksy olivat niin sateisia. Vesi painui syvempiin kerroksiin ja aiheutti painetta sekä putkien liikkumista.

HS-Vesi on ulkoistanut tonttijohtojen sulatuksen yksityisille putkiurakoitsijoille. Kiinteistöjen jäätyneiden vesimittareiden vaihto kuuluu kuitenkin HS-Vedelle. Suuret runkojohdot jäätyvät Aspholmin mukaan tosi harvoin, koska vesi virtaa niissä lähes koko ajan.

Kallista sulatusta

Pääasiassa viemäriputkien jäätymisiä sattuu Hannu Riihimäen mukaan vanhoissa omakotitaloissa, joissa viemäriverkosto on tehty jälkikäteen peruskorjauksen yhteydessä.

– Siinä on jouduttu tekemään omia rakennusteknisiä erillisratkaisuja, joista johtuen putkien eristäminen on jäänyt heikoille. Putket voi olla kaivettu myös liian pintaan, tai putki voi mennä notkolle.

Jäätyneiden viemäriputkien avaaminen ei ole halpaa huvia.

– Kyllähän sille hintaa tule, koska töitä tehdään erityiskalustolla. Asianmukaisesti varusteltu painehuuhteluauto maksaa noin 800 000 euroa, eli ei se kovin halvalla liiku, Riihimäki kertoo.

Hän kertoo keskimääräisen kustannuksen olevan 300 euron luokkaa. Kustannukset ovat kuitenkin aina tapauskohtaisia. (HäSa)