fbpx
Kanta-Häme

Levät kukkivat jo juhannuksena

Kesän sinileväkausi on pääosin alkanut niukoilla esiintymillä.

Hämeenlinnassa vain Kankaistenjärveltä on löytynyt sinilevää, ja siellä kukinta on ollut epätavallisen voimakasta. Järvelle annettiin juhannusaattona uimakieltosuositus.

Kankaistenjärven suojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja Pekka Honkala sanoo, ettei suositusta ole koskaan ennen tarvinnut laittaa.

– Aikaisempina vuosina sinilevää ei ole ollut Kankaistenjärvellä haitaksi asti. Nyt levää on ollut koko kesäkuun ajan, Honkala kertoo.

Viime vuoden elokuussa Hangasmäen pumppaamolla sattui jätevesivahinko, joka päästi 80 kuutiota likavettä puhtaudestaan tunnettuun Kankaistenjärveen.

Järveltä löydettiin poikkeuksellisen iso sinileväesiintymä juhannusaattoa edeltävää torstaina. Esiintymä alkoi juuri Komulahdenojalta, jonne jätevesiä pääsi viime elokuussa.

Honkala arvailee, voiko onnettomuudella ja yleistyneellä sinilevällä olla yhteys.

– Mietityttää, onko tämä ohimenevä ilmiö vai onko järvi rehevöitynyt. Tilanne voi muuttua päivässä, jos tuulet ja sateet sotkevat levää isompaan vesimassaan.

Pienillä järvillä levää on useimmiten alkukesästä, mutta Vanajavedellä leväkausi painottuu elo-syyskuuhun. Lämmin alkukesä on aikaistanut sinilevän kukintaa Kankaistenjärvellä.

Hämeenlinnassa ja Hattulassa on viranomaisvalvonnassa 24 uimarantaa. Niihin lukeutuvat muun muassa Ahveniston, Tervaniemen ja Kihtersuon uimarannat Hämeenlinnassa sekä Herniäinen Hattulassa.

Yhdeltäkään rannalta ei ole löytynyt vielä sinileväesiintymiä. Kaupungin terveystarkastaja Päivi Lindén muistuttaa, että mittaustulokset eivät silti kuvasta koko järven tilaa, vaan uimarien kannattaa itse havainnoida veden laatua.

– Hyvä konsti on kokeilla vettä kepillä. Jos levä tarttuu keppiin, se ei ole sinilevää. Vettä voi myös laittaa lasiin ja katsoa, nouseeko levä kellumaan. Sinilevässä on ilmarakkuloita, jotka nostavat sen pinnalle.

Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, vaan vain noin puolet esiintymistä on haitallisia ihmisille ja eläimille. Kaupunki ei aina mittaa levien myrkkypitoisuuksia, vaan asettaa uimakieltosuosituksen levän määrän perusteella.

– Pienistä sinilevähiutaleista ei tarvitse yleensä välittää. Sellaisessa vedessä voi uida, mutta oireiden saaminen on yksilöllistä, Lindén opastaa.

Hämeen ely-keskus seuraa vain Tervaniemen uimarannan sinilevätilannetta Hämeenlinnassa. Ely-keskus on luopunut Katumajärven ja Äimäjärven sinilevätilanteen seurannasta.

Tänä vuonna Hämeen ely-keskuksella on seurannassa 15 uimarantaa. Juhannusviikolla sinilevää oli runsaasti Loppijärvellä ja Asikkalassa Kalmarin uimarannalla. HÄSA

Menot