Kanta-Häme

Levin seminaarista täysi rähinä

Hämeenlinnan elinkeinoyhtiöiden hallitusten Levin-reissusta syntynyt kiista paisuu.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajan Kari Ilkkalan mukaan viikon takaisen seminaarin työpajassa on käsitelty ryhmän valtuutetuista etukäteen kerättyjä tietoja ja laadittu niiden perusteella profilointeja.

Seminaariin osallistuneet Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ja kaupunginhallituksen jäsen Tapio Vekka (kok.) kiistävät väitteen ehdottomasti.

– Tämä on sen luokan perätön juttu, että uutisankka on liian lievä sana tätä kuvaamaan, Vekka sanoo.

Hän toimii alkaneella valtuustokaudella kaupungin konsernijaoston puheenjohtajana. Levin seminaariin hän osallistui Kehittämiskeskus oy Hämeen edellisen hallituksen puheenjohtajana.

”Tietolähde valmis käräjille”

Kari Ilkkala kertoo kuulleensa perussuomalaisten valtuutettujen tietojen ruotimisesta sunnuntaina.

– Sain tiedon henkilöltä, jota pidän hyvin luotettavana. Hän ei ole itse ollut mukana seminaarissa, mutta on kuullut asiasta paikalla olleelta läheiseltään.

Ilkkala sanoo, että Levillä on hänen saamiensa tietojen mukaan käsitelty perussuomalaisten valtuutettujen taustoja eli esimerkiksi perhesuhteita, työhistoriaa ja taloudellisia tietoja.

– Tässä on kyse laittomasta henkilörekisterin keräämisestä ja yksityisyyden suojaan kuuluvien tietojen levittämisestä. Olen kertonut tilanteesta meidän ryhmän valtuutetuille. Jokaisen täytyy itse ratkaista, tekeekö asiasta rikosilmoituksen.

Ilkkala sanoo, että tietojen keräämisestä ja profiloinnista hänelle kertonut tietolähde on tarvittaessa valmis todistamaan oikeudessa.

”Valtaeliitti on kauhuissaan”

Levin seminaarista nousi meteli jo aiemmin tällä viikolla, kun perussuomalaisten valtuutettu ja konsernijaoston varapuheenjohtaja Lulu Riikonen katsoi tulleensa sivuutetuksi asiassa ja syytti seminaarin järjestäjiä salailusta.

Ilkkalan mukaan kohussa ei ollut kyse siitä, keitä seminaariin olisi pitänyt kutsua ja keitä ei, vaan siitä, miksi se ylipäätään järjestettiin.

– Minä kuulin samalta tietolähteeltä kuukausi sitten, että tällainen seminaari on tulossa. Jäin odottamaan, mitä asiasta mahdollisesti julkisuuteen kerrotaan. Tämä profilointiasia paljastui meille aivan puskista sunnuntaina.

Ilkkala tulkitsee väitetyn tietojen keräämisen kertovan siitä, että ”Hämeenlinnan tähän asti vapaasti toiminut valtaeliitti on nyt kauhuissaan”.

”Todisteet pöytään”

Kari Ilkkalan saaman tiedon mukaan perussuomalaisten taustoja on selvitellyt henkilö, joka on Kehken palkkalistoilla. Kyseinen henkilö ei osallistunut Levin matkalle, ja hän kiistää Hämeen Sanomille koonneensa minkäänlaisia tietoja.

Iisakki Kiemunki ja Tapio Vekka sanovat, etteivät he tiedä tietojen keruun mahdollista toimeksiantajaa.

– Minä se en ole ollut, enkä tiedä kenenkään muunkaan tällaista määränneen, Vekka sanoo.

– Minä en tiedä toimeksiantajaa, enkä usko, että tällaista toimeksiantoa on annettukaan, sanoo puolestaan Kiemunki.

Kiemungin mukaan Kari Ilkkalan esittämät väitteet ovat niin vakavia, että asiasta on odotettavissa poliisitutkinta.

– Tätä ei voi kuitata huumorilla, vaikka juttu on ihan absurdi. Että 20 ihmistä istuisi Levillä pohtimassa persujen taustoja.

Kiemunki katsookin, että väitteiden esittäjän velvollisuus on osoittaa tietonsa todeksi. Samaa sanoo Vekka, jonka mukaan perussuomalaisten on aika lyödä todisteet pöytään.

– Edellytän, että asianosaiset tuovat tietonsa ja faktansa esiin yhteisessä pöydässä. Tästä on aiemminkin keskusteltu, että asioita pitäisi hoitaa yhdessä kasvokkain, eikä median kautta, Vekka sanoo. (HäSa)