Kanta-Häme

Levoton mutta turvallinen opiskelupaikka

Teknologiateollisuus on myöntänyt Ammattiopisto Tavastian kone-, metalli- ja sähköosastolle palkinnon laadukkaasti hoidetusta työturvallisuudesta ja työsuojelusta.

Marraskuun puolessavälissä myönnetty palkinto tuli sekä osaston henkilökunnalle että opettajille. Vuonna 2014 työtapaturmia ei ollut ollenkaan, tänä vuonna on selvitty yhdellä opiskelijan saamalla viiltohaavalla.

Torstaina osasto muisti opiskelijoitaan perinteikkäästi kakkukahveilla.

Teknologiateollisuus on järjestänyt Haastamme-kilpailun yhdeksän kertaa. Järjestön mukaan työtapaturmariski on kymmenen vuoden aikana puolittunut. Kilpailussa on 7 eri sarjaa riippuen osallistujasta. Tavastian palkinto tuli oppilaitosten sarjasta.

Kilpailun tulokset perustuvat aluehallintovirastojen virkamiesten tekemiin työsuojelutarkastuksiin, ja Ammattiopisto Tavastian osastossa tarkastaja kävi loppukesästä.

Koulutuspäällikkö Ari Pöllänen oli ilmoittanut Tavastian osaston kilpailuun mukaan. Tarkastuksessa opisto oli saanut täydet pisteet muun muassa työpisteiden ergonomiasta, koneiden kunnosta sekä tilojen valaistuksesta.

Pöllänen kuvailee menestystä systemaattiseksi usean vuoden työn tulokseksi.

– Meillä on hirveän paljon vaikuttanut tässä se, että työsuojeluvaltuutettuna on yksi metallin opettajista, Pöllänen sanoo.

Työsuojeluvaltuutetun, opettaja Harri Niemisen tavoitteena on ollut, että Tavastia olisi oppilaille malliesimerkki laadukkaasti hoidetusta työsuojelusta.

– Puhumme osastollamme nollatoleranssista. Kaikki lähtee jo siitä, millainen työasun pitää olla, että käytetään turvakenkiä ja henkilökohtaisia suojaimia, Nieminen kertoo.

Osastolla tehdään myös henkilökohtaisia auditointeja, joissa työntekijät ovat käyneet työsuojeluvaltuutettujen kanssa läpi työ- ja opiskelupisteitä.

Tavastian kolmannen vuoden opiskelijat Sara Lampinen ja Mira Kemppinen toteavat, että opettajat pitävät huolta jatkuvasti työturvallisuudesta.

– Esimerkiksi hitsaripuolella opettajamme sanoo joka ikisestä hupusta ja hupparinarusta, joka tulee haalarin alta. Meillekin muistutetaan jatkuvasti turvavarusteista, koneistajaksi opiskeleva Lampinen kertoo.

– En muista mitään vakavia tässä kolmen vuoden ajalta. Mitä nyt pikkunaarmuja levyistä, mutta ne ovat normaalia elämää, levyseppähitsaajaksi keväällä valmistuva Kemppinen toteaa.

Molemmat ovat pitäneet opiskelupaikkaansa turvallisena oppimisympäristönä.

– Onhan siellä turvallista, mutta levotonta. Ja typerintä huumoria ikinä, lisää Lampinen.

Koulutuspäällikkö Pölläsen mielestä kehittämistä vielä on. Avin tarkastuksessa Tavastian kone-, metalli- ja sähköosasto pärjäsi heikoimmin melun hoidossa.

Pöllänen huomauttaa, että melun määrään tullaan puuttumaan.

– Melu on metalliverstaassa suurin ongelma, ja kulmahiomakoneet erityisesti. Me olemme suunnittelemassa tiloihin hiontahuonetta, johon hiomalaitteet siirrettäisiin, Pöllänen sanoo.

Työsuojeluvaltuutettu Nieminen puolestaan haluaa, että kuulosuojaimia opittaisiin käyttämään kaikissa tilanteissa.

Tavastian rehtori Heini Kujala on niin ikään tyytyväinen osastonsa saamasta tunnustuksesta. Kujala kuitenkin muistuttaa, että taso on pyrittävä pitämään tulevaisuudessakin hyvänä.

– Meille tulee kohta taas uusi ikäpolvi opiskelijoita, joille taas nämä asiat pitää painaa päähän, hän toteaa. HäSa