Kanta-Häme

Lia Kawkalle jazz on yllätyksiä ja yhteys yleisöön

Korviin soljuu George Gershwinin tutun standardin intro pianolla soitettuna. Tätä ovat vuosikymmenien saatossa laulaneet muun muassa sellaiset huikeat daamit kuin Billie Holiday ja Ella Fitzgerald. ”Someday he´ll come along, the man I love…”
 
– Sen laulaminen tuli luonnollisesti. En ajatellut, että laitan itseni samalle viivalle heidän kanssaan, sanoo Lia Kawka ja nauraa hersyvästi päälle.
 
Olemukseen ja puheääneen on vaikea istuttaa laulutapaa, joka on tumma, savuinen ja matala.
”… and he´ll be big and strong, the man I love…”
 
– Kun menen lavalle ja avaan suuni, se yleensä yllättää ihmiset. Että mitä ihmettä! sanoo Kawka taas nauraen.
 
Kawkan laulua voi toistaiseksi kuulla vain keikoilla ja netissä. Toinen verkossa tarjolla oleva biisi Aftermath on Kawkan omaa käsialaa. Viileän tyylikäs, keskitempoinen sävellys modernissa soundimaailmassa.
 
– Sovitin kappaleen sydäntalvella. Vaikka kappale pohjaa jazzille, se sai erilaisen ulottuvuuden.
 
Ura alkoi kevätjuhlista
Hämeenlinnalaisen Lia Kawkan isä on jazzrumpali, joka on keikkaillut paljon sekä Puolassa että Suomessa. Perheen kotona on aina soinut ja siellä on aina soitettu musiikkia.
 
– Olin ehkä 7-vuotias, kun löysin kotoa c-kasetin. Sillä oli jokin Queenin levy. Silloin tapahtui se, että tajusin ilmassa olevan jotain taikaa!
 
Ensimmäistä kertaa lavalle Kawka kipusi 17-vuotiaana, kun sitä häneltä pyydettiin. Tapahtuma oli Koulutuskeskus Tavastian kevätjuhla, jossa kitaransoittoa omin päin opiskellut nuori nainen esitti Christina Aguileran Beautifulin.
 
– Siitä se lähti. Yleisön reaktiosta tiesin, että tästä löytyi mun urani!
 
Tänä päivänä 27-vuotias Kawka esiintyy Lia Kawka Ensemblen kanssa, jonka kokoonpano vaihtelee jonkin verran tilanteiden mukaan. Kontrabassoa bändissä on soittanut Häkä Virtanen, trumpettia ja pianoa Jenttu Nowak ja rumpuja Kasimir Kawka.
 
Ensemble tekee keikkoja pari kertaa kuussa, lähinnä klubeissa ja yksityistilaisuuksissa. Ohjelmisto koostuu jazzin klassikoista.
 
– Koskaan ei voi tietää, milloin jostakin kappaleesta kehittyy uudenlainen kertomus. Improvisointi on jazzissa niin vahvasti läsnä, Kawka innostuu. 
 
Hänen mielestään suomalaiset ovat hyviä kuuntelijoita ja keikoilla myös hyvin läsnä.
 
– Yleisön kanssa kommunikoiminen on mulle ehdottomasti tärkein juttu, aivan sydämen asia, sanoo laulaja ja painaa vakuudeksi kätensä rintaa vasten.
 
Studioon kiireettä
Lia Kawka nauttii elämänvaiheesta, jossa free lance -työt, esiintymiset ja harrastukset lomittuvat vaihdellen toisiinsa. Vapaa-aikanaan hän muun muassa valokuvaa ja liikkuu Aulangon luonnossa.
 
– Teen pitkiä kävelylenkkejä. Ilman niitä en voisi olla. Ne ovat minun tapani vetää henkeä.
 
Lähiajan musiikillisissa suunnitelmissa Kawkalla on studiosessio, jossa äänitetään eepeellisen verran hänen omia biisejään. Löytyykö materiaalille julkaisijaa tai jakelijaa, ei häntä vielä huoleta. Kiirettä ei ole mihinkään.
 
– Nettihän sen kertoo, onko kiinnostusta ylipäänsä. Itse jatkan musiikin tekemistä joka tapauksessa. Kaikkia ei voi miellyttää.
 
Kawkan oma usko jazzin elinvoimaisuuteen on vankkumaton.
 
– Jazzin pohja on ehtymätön. Se ei pelkää uusia elementtejä. (HäSa)
 
 
 
Lia Kawka Ensemble esiintyy Albertin Kellarissa Hämeenlinnassa pe 20. syyskuuta.

Päivän lehti

3.6.2020