Kanta-Häme

Lidl lopetti tulitikkujen myynnin alaikäisille

Lidl ei toistaiseksi myy tulitikkuja alle 18-vuotiaille. Se on ohjeistanut myymälätyöntekijät kysymään henkilöllisyystodistusta alaikäisiltä tulitikkujen ostajilta.

– Tulitikkujen voi ajatella rinnastuvan tupakointivälineisiin, vaikka lainsäädöllisiä perusteita tälle ei ole, Lidlin viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen perustelee.

S-ryhmälle kyselyjä tulitikkujen myynnistä tulee ajoittain. Ryhmän ohjeistuksen mukaan tulitikut eivät kuitenkaan kuulu tupakointivälineisiin, joiden ostajien ikää pitää valvoa.

K-ryhmän päivittäistavarakaupparyhmästä kerrotaan, että kauppias voi omalla päätöksellään olla myymättä tulitikkuja alaikäiselle. Joskus kieltoja on asetettu uudenvuoden tienoilla alueille, joissa tulitikkujen käyttö on koettu ongelmaksi.

Lain mukaan sen enempää tulitikut kuin tupakansytyttimet eivät ole tupakointivälineitä, joita ei saa myydä alle 18-vuotiaille. Erityisasiantuntija Marjatta Montonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) pitää tulitikkujen myyntikieltoa alaikäisille kuitenkin myönteisenä ja lain hengen mukaisena asiana.

– Kuulostaa aivan järkevältä toiminnalta.

Päivittäistavarakauppa ry:n ohjeistus ei lue tulitikkuja alle 18-vuotiailta kiellettyihin tupakointivälineisiin. Sen sisällyttää tupakointivälineiksi sytyttimet sekä esimerkiksi savukepaperit, filtterit, imukkeet ja piiput. Jäsenyrityksillä voi olla omia, tiukempia linjauksia.

Kauppojen yhteisen ohjeistuksen mukaan myyjän on kysyttävä henkilöllisyystodistus, jos tupakan tai tupakointivälineiden ostaja vaikuttaa alle 30-vuotiaalta. Lain mukainen myynnin alaikäraja on 18 vuotta.