Kanta-Häme

Liekehtivä, tislattu shotti

– Se on kuin liekki, se esitys. Sanon sitä musiikkiteatteriksi, mutta se ei ole mikään Brel-ilta, ei mitään hissutelua. Ensi-illassa istui karvaisia äijiä posket märkinä, kuvaa Jyrki Pylväs.

Tuollaista kamaa hän on tällä viikolla tuomassa Kanta-Hämeeseen. Hänen teatteri Circus Maximukselle käsikirjoittamansa ja tuottamansa Täynnä elämää -esitys nähdään sekä Vihreässä talossa että Suisto-klubilla.

Oikeastaan juuri sellaisissa paikoissa kuin pitäisikin, sillä Täynnä elämää ei ole vain musiikkiteatteria, vaan punkmusiikkiteatteria.

Esityksen ydin on Ratsia-yhtyeen laulaja, kitaristi, säveltäjä ja sanoittaja Jyri Honkavaara (1960–1997), joka kiehtoi Pylvästä ristiriitaisuutensa vuoksi.

– Musiikki, jota hän teki lyhyen uransa aikana, oli positiivista ja voimauttavaa. Silti se, että hän sai liian paljon liian varhain, ajoi hänet syöksykierteeseen, Pylväs sanoo.

– Suurelle yleisölle hän on nykyään tuntematon. Ihmisten soisi kuulevan sitä musiikkia.

Nyt kuuleekin.

Tuntikausien haastattelumateriaali

Jyrki Pylväs keräsi näytelmän materiaalia useita vuosia. Idean hän sai vuoden 2011 alussa, ja siitä lähtien hän teki työtä kuin elämäkerturi: haastatteli Honkavaaran tunteneita ihmisiä ja perehtyi arkistoihin.

– Haastattelumateriaalia kertyi monta tuntia. Näytelmä on siitä kaikesta tislattu shotti, Pylväs kertoo.

– Lopulta tulos on aika lähellä ensimmäisiä ideoita, vaikka välillä on tehty pitkä matka.

Esityksen on ohjannut Perttu Leinonen, ja lavalla nähdään Tomi Alatalo ja Antti Laukkarinen. Jyri Honkavaara on läsnä välillä tuplana, välillä musiikkina, välillä ei lainkaan.

Esityksessä kuullaan Honkavaaran Killer Poodles ja Ratsia-yhtyeille kirjoittamia kappaleita ja harvinaisempaa soolomateriaalia.

Verkostoteatterin tienraivausta

Jyrki Pylväs on alun perin opiskellut lavastajaksi, ja hän oli myös parikymmentä vuotta sitten perustamassa Circus Maximusta, jonka tuotantoa Täynnä elämää on.

CIrcus Maximus oli perustamisaikanaan outolintu.

– Lähtökohtana oli tilaton, ryhmätön ryhmä, joka toimii pikemmin verkostotyyppisesti kuin vakituisella porukalla johtajineen ja ulkokehineen.

Nykyään moni laitosteatterikin on siirtymässä samankaltaiseen toiminta-ajatukseen.

Maximus on pitänyt kiinni lähtökohdistaan. Jyri Honkavaara -esitystä harjoiteltiin syksyllä käsikirjoittajan kotimaisemissa Orimattilan Artjärvellä vanhassa seurojentalossa. Sittemmin esityksellä on koluttu klubeja ja teatteritiloja.

– Vain koulukeikka ja ulkoilmaesitys puuttuvat. (HäSa)

Täynnä elämää -esitys Vihreässä talossa Riihimäellä to 15.5. klo 19 ja Suisto-klubilla Hämeenlinnassa la 17.5. klo 20.

Mainos