fbpx
Kanta-Häme

Liesi on hyvä renki, tuli huono isäntä – Paloturvallisuusviikolla huomioidaan kotien suurinta turvallisuusriskiä

Keittiö on kodin sydän, mutta siellä pitää muistaa olla tarkkana. Miltei puolet kotien paloista lähtevät liedeltä.
Kolmannessa paloista liedellä on ollut tavaraa, kun se on napsautettu päälle, arkistokuvan pannussa esimerkiksi edelleen pahvit. Kuva: Terho Aalto
Kolmannessa paloista liedellä on ollut tavaraa, kun se on napsautettu päälle, arkistokuvan pannussa esimerkiksi edelleen pahvit. Kuva: Terho Aalto

Lieden käyttö on kotien suurin paloturvallisuusriski. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tiedotteen mukaan paloautot starttaavat suomalaisiin koteihin kahdeksan kertaa päivässä, ja noin kolmessa tapauksessa syynä on valvomaton lieden käyttö tai liedelle jätetyt tavarat.

Paloturvallisuusviikon kampanjalla kannustetaan ihmisiä turvalliseen lieden käyttöön. Paloturvallisuusviikkoa vietetään 23.11.–1.12.

 

Jos palotilastoja tulkitsee äkkinäisesti, liesi näyttää vaarantavan kotien paloturvallisuutta pahasti. Totuus kuitenkin on, että paloturvallisuuden heikoin lenkki keittiössä on ihminen. Liesissä ei juuri ole teknisiä vikoja.

Liesipaloista kaksi kolmannesta johtuu siitä, että liesi jätetään päälle ilman valvontaa. Kolmanneksessa tapauksista liedellä on ollut tavaraa.

– Palokunta lähtee siis kerran päivässä sammumaan paloa, joka johtuu siitä, että hellalla säilytetään asiaan kuulumatonta tavaraa. Siinä samalla tullaan vaarantaneeksi koko omaisuus ja pahimmillaan henki, sanoo turvallisuusasiantuntia Jari Pouta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tiedotteessa.

Siinä, että tilanteet lieden äärellä ovat ihmisten aiheuttamia, piilee myös mahdollisuus. Ihmiset nimittäin voivat muuttaa käyttäytymistään, ja siihen heitä rohkaistaan Paloturvallisuusviikon kampanjassa.

– Jotakuinkin kaikki tulipalot ovat estettävissä, painottaa Jari Pouta.

 

Paloturvallisuusviikko alkaa lauantaina 23.11. Päivä Paloasemalla -tapahtumilla. Niitä järjestetään tänä vuonna 360 paloasemalla eri puolilla Suomea. Koko perheen tapahtumissa voi opetella paloturvallisuustaitoja ihan käytännössä.

Hämeenlinnan seudulla paloasemiin pääsee tutustumaan esimerkiksi Idänpään ja ympäristön, Hattulan, Koljalan ja Rengon vapaapalokunnissa.

Päivää Paloasemalla vietetään jo kahdettatoista kertaa. Viime vuonna tapahtumissa kävi ennätysyleisö, noin 120 000 vierasta.

Paloturvallisuusviikon sanoma näkyy myös televisiossa, elokuvateattereissa ja sosiaalisessa mediassa. Pelastusalan Keskusjärjestö kehottaa myös tekemään viihteellisen Palometri-testin. Siinä testaaja miettii osaamistaan, kun tuli pääsee liedeltä irti.

Paloturvallisuusviikko päättyy 1.12. Pohjoismaiseen palovaroitinpäivään.

– Pelastustoimen tilastot kertovat, että vain noin puolessa niistä asunnoista, joihin palokunta on hälytetty sammuttamaan, palovaroittimet ovat toimineet, sanoo Pouta tiedotteessa.

Pohjoismaiseen Palovaroitinpäivään liittyen jaetaan palovaroittimia vähävaraisille. Varoittimia on jaossa Helsingissä, Turussa, Pudasjärvellä ja Lahdessa.

Menot