Kanta-Häme

Lieskat levisivät vastapuidussa pellossa vauhdilla

Nopeasti edennyt tulipalo poltti neljä hehtaaria peltoa Hattulan Koivulantiellä sunnuntai-iltapäivänä.

Hätäkeskukseen ilmoitettiin sadan neliön suuruisesta palosta kellon neljän aikaan ja palokunnan saavuttua paikalle palo oli ehtinyt syöksyä lyhyttä leikkaussänkeä pitkin kolmen hehtaarin laajuudelle. Tasan tuntia myöhemmin hälytyksestä, paloalueen laajennuttua neljän hehtaarin alueelle palokunta onnistui pysäyttämään leviämisen. Jälkisammutukset loppuivat tuntia myöhemmin, vähän kuuden jälkeen.

– Pellon omistaja jäi sinne vielä traktorilla kääntelemään savuavaa maata. Turveperäinen, kostea maa estää palon uudelleen syttymisen, kertoo päivystävä palomestari Tero Haapala.

Onni onnettomuudessa oli, että pelto oli puitu vain muutamia päiviä aiemmin.

Tuulesta oli hyötyä ja haittaa

Keli sunnuntai-iltapäivänä oli kirkas ja tuuli puuskittainen

– Ajoittaiset tuulenpuuskat painoivat paloa pois päin rakennuksista, mikä oli tietenkin hyvä asia. Toisaalta se myös levitti paloa pitkin lyhyttä sänkeä valtavaa vauhtia. Ajeltu kasvusto toimi kuin ruuti ja leviämisvauhti oli nopea, Haapala kertoo.

Hän arvelee tulipalon saaneen alkunsa pellolla aikaisemmin päivällä ajelleista moottoriajoneuvoista.

– Siellä oli ajeltu mopoilla tai enduropyörillä, mikä sitten oli luultavasti syttymissyy, eihän syttyminen vaadi kuin kipinän pakoputkesta. Mitään kulotusta alueella ei ollut tehty, Haapala kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020