Kanta-Häme

Lieson ruusunen herää unestaan juhannuksena

Vilkkaista tanssivuosista on jäljellä vain muistot, mutta juhannuksena kylälava on yhä varsinainen vetonaula. 

Lieson lavalla Lammilla häärii kaksi tarmokasta miestä. 

Lieson työväenyhdistyksen puheenjohtaja Mauri Ojamäki huolehtii tanssilavasta läpi vuoden. Juhannuksena ohjat ottaa käsiinsä tuottaja Juha Topinoja. 

Topinojan luotsaama Lieson juhannus -tapahtuma houkuttelee paikalle vuosittain runsaasti väkeä. Työväenyhdistykselle oman lavan vuokraus tietää tuloja, joilla maksetaan rakennuksen sähköt ja pidetään katto pään päällä. 

Hämeenlinnalaiselle Juha Topinojalle Lieson lava oli tuttu paikka kesämökkimatkoilta jo pikkupojasta lähtien. Pitkä matka ei pelottanut, kun hän päätti 28 vuotta sitten aloittaa minifestarin järjestämisen lammilaiskylässä.

– Paikkahan on makea! Tällä lavalla on aivan oma tunnelmansa, Topinoja hehkuttaa. 

Lavaa talvisin suojaavat luukut kätkevät sisälleen avoimen paviljongin.

– Silloin kun lava rakennettiin 1940-luvulla, näkyi sen molemmilta puolilta järvi, Mauri Ojamäki esittelee.

Lieson lava on edelleen kylän ylpeydenaiheita. Lava sai rakentamisluvan vuonna 1947 ja avajaistansseja pyörähdeltiin kesän 1948 alussa. Lava saa siis viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhliaan.

– Olin avajaisissa 7-vuotiaana mukana. Isäni Niilo Ojamäki piti avajaispuheen, Mauri Ojamäki muistelee.

Lava rakennettiin talkoilla ja tarvikkeita kerättiin lahjoituksina. Työväenyhdistys kysyi rakennuspuita myös lähistöllä sijaitsevasta Porkkalan kartanosta. Ajan tuulissa kartanossa oltiin tuolloin varovaisia.

– Kartanon silloinen isäntä kysyi, onko yhdistys kommunistinen vai sosialidemokraattinen. Kun vastaus oli sosialidemokraattinen, lupasi isäntä heti puut, Ojamäki kertoo. 

Alkuaikoina lavalla järjestettiin tanssit lähes joka viikko, mutta vuosien vieriessä tahti hiljeni samalla tavalla kuin muillakin pienillä lavoilla. Liesossa lava pysyi kuitenkin kunnossa työväenyhdistyksen talkooväen voimin.

Lavalla järjestettiin myös kylän omia tapahtumia. 

Juha Topinoja on kehittänyt tapahtumaa vuosittain, ja muutama vuosi sitten hän lisäsi paikalle ulkolavan. Juhannustapahtuma on Topinojan mukaan kasvanut yleisönsä mukana, sillä ensimmäisten vuosien kävijät tuovat lavalle nyt omia lapsiaan tai lapsenlapsiaan. Lieson juhannus ei myöskään säikähdä säätä.

– Juhannus on juhannus, satoi vettä tai ei, hän kiteyttää.

Keskikesän nimekkäistä esiintyjistä yksi mieleenpainuvimmista on ollut Remu Aaltonen vuonna 2013. Remu Aaltosen managerina Juha Topinoja sai houkuteltua muusikon hämäläiselle maaseudulle.

– Minulta kysyttiin, miksi et ota Remua esiintymään tänne. No sitten otettiin, eikä kyllä vanhainkodissa kaduta, Juha Topinoja nauraa. 

Tänä vuonna juhannuspäivänä Liesossa esiintyvät Sani ja Aikakone sekä erityisesti tanssikansaa varten Benjamin Enroth ja Veijarit. 

 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic