fbpx
Kanta-Häme

Lievimmillään parhaaksi kehuttu sauna

Päivyt ja Ilpo Ropposen pihasauna sijaitsee kirjaimellisesti kivenheiton päässä Riihimäen keskustasta, sillä matkaa pääkadulle on matkaa vain 30 metriä.

– En usko, että näin vanhoja saunoja on paljoa käytössä kaupunkien keskustoissa, Ilpo Ropponen pohtii.

Kun Ilpo luki lehdestä, että Suomen saunaseura kerää tietoa saunoista, jotka ovat olleet käytössä Suomen koko itsenäisyyden ajan, hän ilmoitti saunansa mukaan.

Ropposten talo on Päivyt Ropposen isovanhempien aikanaan rakentama.

Talon tarkkaa rakentamisvuotta ei ole tiedossa, mutta sauna on varmasti vanhempi kuin itsenäinen Suomi.

– Meillä on vuodelle 1914 päivätty valokuva, jossa sauna näkyy, Ilpo kertoo.

Ensimmäisen maailmansodan aikaan saunan vieressä oli Venäjän armeijan upseerien vaunuvaja. Nykyään vaunuvajan tilalla on saunatupa, jonka Ilpo rakensi muutama vuosi sitten.

Talvisota jätti saunaan jälkensä kirjaimellisesti, sillä pommin sirpaleet tunkeutuivat läpi sekä saunarakennuksen ulko-ovesta että sisemmästä pukuhuoneen ja saunomistilan välisestä ovesta. Sirpaleiden peittämiä reikiä on paikattu ovien ulkopuolelta, mutta sisäpuolilta reiät näkyvät.

Jatkosodassa Ropposten talon ympäriltä paloi rakennuksia, mutta heidän talonsa ja piharakennuksensa säästyivät.

Saunassa valo siivilöityy ajan patinoimille lauteille kauniisti. Ovi on mitoitettu 1900-luvun alun mittojen mukaan, eli karmi lyö otsaan vähän yli puolessatoista metrissä.

Alkuperäiset hirret ovat näkyvissä ikkunanpuoleisella seinällä. Saunan tuoksussa on ripaus tervaa ja vihtaa.

Kun Ropposet muuttivat Päivyen isovanhempien taloon vuonna 1974, paikallinen seppä teki saunaan uuden kiukaan. Kiuas on toiminut moitteettomasti siitä asti.

Sittemmin Ilpo on laittanut saunan takaseinään paneelit ja korottanut lattiaa.

Päivyen isoisän tekemä vihta on roikkunut samalla paikalla saunan oven yläpuolella 1950-luvulta asti. Päivyt muistelee, miten ukki “laahasi” eli vihtoi saunassa selkää.

Vihdan viereen on päätynyt koristeeksi myös vanha löylykauha, jonka Ilpo löysi saunan takaa kaivaessaan maata. Vuosikymmeniä vanhoja vihtoja on rivissä seinällä myös vanhan vaunuvajan puolella.

Saunan pihalla on vanha vesiposti, josta löyly- ja pesuvedet kannetaan saunaan. 50 litran saavista riittää vettä usealle kylpijälle.

Kun saunaa alkaa lämmittää, löylyihin pääsee muutaman tunnin päästä. Päivyt kuvailee itseään enemmän suihku- kuin saunaihmiseksi, mutta oman sauna kerää häneltä kiitosta.

– Tästä saunasta saa lempeät löylyt. Tosin pukuhuone on talvella hyisen kylmä.

Joulusauna on Ropposten perinne. Muuten sauna lämpiää joitakin kertoja vuodessa. Saunassa viihtyvät Ropposten lisäksi heidän lapsensa ja lapsenlapsensa.

Muiltakin saunavierailta on tullut kiitosta.

– Lievimmillään tätä saunaa on kehuttu Riihimäen parhaaksi, Ilpo myhäilee. HäSa

Menot