Kanta-Häme

Liha ja säilyke korvauksiin palkkakiistassa

Työntekijät voittivat Turun hovioikeudessa palkkakiistansa Atrian omistaman forssalaisen Liha ja säilyke oy:n kanssa. Jo Kanta-Hämeen käräjäoikeus oli päätynyt samankaltaiseen ratkaisuun, mutta pienempiin korvaussummiin.

Keskeisin asia kiistassa oli jokaiselta työtunnilta maksettavaksi sovittu yhdeksän sentin palkanlisä. Lisää koskeva sopimus oli tehty kesällä vuonna 2007, mutta Liha ja säilyke ilmoitti yksipuolisesti siirtyvänsä urakkapalkkaukseen ja lopettavansa lisän maksamisen 1.4. 2010 alkaen. Lisäksi riideltiin muutaman sentin suuruisista tehtäväkohtaisista palkanlisistä.

Käytännössä työntekijöiden palkat alenivat.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, ettei työnantaja voinut yksipuolisesti muuttaa työsopimuksen ehtoja. Asiasta ei ollut päästy neuvotteluissa sopuun. Käräjillä Liha ja säilyke tuomittiin maksamaan 49 työntekijälle yhteensä noin 8 400 euron vahingonkorvaus. Summa vaihteli alle yhdestä eurosta vajaaseen kolmeen sataan euroon työntekijää kohti.

Juttu eteni Turun hovioikeuteen, joka korotti yhteisen korvaussumman noin 22 000 euroon ja tuomitsi työnantajan maksamaan työntekijöiden oikeuskulut sekä käräjillä että hovissa. Oikeuskuluja kertyi yhteensä noin 21 500 euroa. Yksittäisten työntekijöiden saamat korvaukset jopa monikymmenkertaistuivat muutamasta eurosta muutamaan sataseen.

Liha ja säilyke perustettiin vuonna 1955. Atrialle se myytiin vuonna 1999. Viime vuosina toimintaa on saneerattu kovalla kädellä ja työpaikat ovat vähentyneet. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020