Kanta-Häme

Lihajätti HK Scan uppoaa yhä syvemmälle – tulos jo yli 50 miljoonaa pakkasella

Tulos romahti jo 53,3 miljoonaa euroa pakkaselle.
HK Scanilla on suuri teurastamo ja lihankäsittely-yksikkö Forssassa.

Lihajätti HK Scanin talousahdinko syvenee. Pahasti velkaantunut yhtiö tuotti liiketappiota 10,1 miljoonaa euroa heinä–syyskuussa. Tulos ennen veroja oli 12,6 miljoonaa euroa tappiollinen.

HK Scanin kuluvan vuoden tulos on jo 53,3 miljoonaa euroa pakkasella. Vaikka liiketappio pieneni huhti–kesäkuusta, tappioiden sarja vaikeuttaa yhä enemmän yhtiön toimintaa.

Toimitusjohtaja Jari Latvanen myöntää osavuosikatsauksessa, että tulokset ovat selviä pettymyksiä.

– Olemme strategisen muutosprosessimme alkuvaiheessa. Suorituksemme ei ole tyydyttävällä tasolla, Latvanen sanoo.

HK Scan seilaa erittäin raskaassa velkalastissa. Parantaakseen tunnuslukujaan se laski syyskuussa liikkeelle 40 miljoonan euron korkeakorkoisen hybridilainan. Hydridilaina on oman pääoman ehtoinen, joten päinvastoin kuin muut velat se parantaa velallisen vakavaraisuutta. Hybridilainoihin yleensä turvaudutaan, kun yrityksen vakavaraisuus ja luottokelpoisuus ovat heikkoja.

Lihayhtiön tappioista osa kertyy uudesta Rauman siipikarjayksiköstä, joka ei ole käynnistynyt odotetusti. Yksikön vaikeudet selittävät kuitenkin vain osan tappioista.

Lihayhtiöllä on käynnissä tehostamisohjelma, jonka tavoitteena ovat 40 miljoonan euron vuotuiset säästöt vuodesta 2020. Yt-neuvottelut Suomessa ovat päättyneet ja niiden tuloksena henkilöstö vähenee 165:llä. Yhtiö uskoo saavansa näillä leikkauksilla noin 7 miljoonan euron säästöt.

Uusia henkilöstövähennyksiä ja lomautuksia on tulossa, sillä yhtiöllä on meneillään strateginen arvio Suomen toiminnan tehostamisesta ja sopeuttamisesta. Osavuosikatsauksessa yhtiö kertoo, että sen yksiköissä varaudutaan myös kausiluontoisiin lomautuksiin.

Lihakonsernissa tehdään myös rakenteellisia uudistuksia tuloksen parantamiseksi. Yksiköistä tehdään osaamiskeskuksia, jotka erikoistuvat tiettyihin tuotekategorioihin. Viron Rakveren tehdas erikoistuu aterioihin. Rauman broilertehtaan tuotteita ryhdytään myymään myös muissa konsernin toimintamaissa.

HK Scanin liikevaihto on laskenut runsaat 5 prosenttia viime vuodesta. Liikevaihto laski myös viime vuonna, jolloin yhtiön tulos ennen veroja jäi lähes 50 miljoonaa euroa tappiolliseksi.

HK Scanin markkina-arvo on runsaassa kymmenessä vuodessa romahtanut konsernin liikevaihtoon verrattuna olemattomaksi. Yhtiön pörssilistatusta A-osakkeesta maksettiin parhaimmillaan 18 euroa vuonna 2007. Osakkeen arvo kävi runsaassa 10 eurossa vielä vuonna 2010.

Osakkeella tehtiin keskiviikkona Helsingin pörssissä kauppoja noin 1,9 euron kappalehintaan. Yhtiön, jonka liikevaihto oli viime vuonna lähes 1,3 miljardia euroa, markkina-arvo oli vain runsaat 100 miljoonaa euroa. HÄSA