Kanta-Häme

Lihaopisto siirtyy LTK:lta Hämeen ammatti-instituutille

Lihateollisuuden tutkimuskeskus LTK:n lihateollisuusopisto siirtyy Hämeen ammatti-instituutille. Asiasta on sovittu LTK-osuuskunnan ja Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymän kesken.

Lihaopistosta tulee osa Hämeen ammatti-instituutin toisen asteen koulutustarjontaa elokuun alussa.

Yksityiskohdat vielä auki

Moni yksityiskohta on vielä päättämättä, muun muassa se, minkä nimisenä koulutus jatkuu. Hamkin luonnonvara-alan yhteisten palvelujen johtaja Ari Mikkola sanoo, että ainakaan lihateollisuusopisto-nimisenä se ei jatku.

Lihateollisuusopisto kouluttaa liha- ja valmisruokateollisuuden työntekijöitä yhteistyössä teollisuuden kanssa. Kirjoilla on tällä hetkellä 92 opiskelijaa.

– Heistä suurin osa on oppisopimuskoulutuksessa. Me järjestämme heille tietopuolisen koulutuksen, rehtori Markus Yli-Hemminki kertoo.

Koulutus jatkuu katkotta

Koulutus on siis aikuiskoulutusta. Koulutukseen ei tule mitään katkosta, vaikka koulutuksen järjestäjä vaihtuukin. Opiston koulutusohjelmat kestävät puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

Lihateollisuusopisto toimii LTK:n talossa Hämeenlinnan Luukkaankadulla. Ensi syksystä alkaen toimipaikkana on Hamkin keskuspaikka Visamäki. Koulutusta kuitenkin järjestetään edelleen paljon yrityksissä.

LTK:n ja Maustepalvelun toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo, että siirto Hamkin yhteydessä toimivaan ammatti-instituuttiin tuntuu luontevalta, koska siellä on ennestään elintarvikealan osaamista ja koulutusta. Lisäksi työntekijöiden kannalta Hämeenlinna on tuttu kaupunki.

Elintarvikeala tuttua Hamkille

Myös yhteistyö yritysten kanssa on tuttua Hamkille ja ammatti-instituutille.

– Meijerialan koulutus ammatti-instituutissa on tietyllä tavalla vastaavanlaista koulutusta, Ari Mikkola sanoo.

Liha-alakaan ei ole Hamkille vieras.

– Korkeakoulupuolella meillä on bio- ja elintarvikealan koulutusohjelma, jossa yhtenä mahdollisuutena on opiskella liha-alaa, Mikkola sanoo.

Tässä koulutuksessa Hamk ja Lihateollisuusopisto ovat tehneet yhteistyötä.

Sopimuksen mukaan lihaopiston toiminta siirtyy Hamkin kuntayhtymälle vastikkeetta.

Kaksi työntekijää siirtyy

Työntekijöitä Lihateollisuusopistosta siirtyy vain kaksi. Tällä hetkellä työntekijöitä on kolme.

Siitä, siirtyvätkö työntekijät vanhoina työntekijöinä, neuvottelut ovat vielä kesken.

Lihateollisuusopiston lopettamisen taustalla on se, että LTK:n toiminta on päätetty lopettaa tappiollisuuden vuoksi. Koko henkilöstö irtisanottiin helmikuussa.

Lihantutkimus siirtyi Jokioisiin

Esimerkiksi lihantutkimuspalvelut siirrettiin huhtikuun alussa MTT:lle Jokioisiin. Laboratoriopalveluista taas vastaa nykyään Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys.

Lopettamiset eivät koske LTK:n perustamaa MP-Maustepalvelua. Sen toiminta jatkuu ennallaan.

Hämeen ammattikorkeakoulutuksen kuntayhtymän yhtymähallitus hyväksyi maanantaina luovutuskirjan, jolla LTK:n koulutusliiketoiminta siirretään Hämeen ammatti-instituutille. (HäSa)