Kanta-Häme

Lihatalot hamuavat kasvua Kiinasta

Suomalaiset sianlihan, äidinmaidonkorvikkeiden ja kalastustuotteiden tuottajat tähyävät kasvua Kiinan jättimarkkinoilta.

Suomen viranomaiset kävivät elokuussa Pekingissä neuvottelemassa vientiluvista, sillä viennin alkaminen edellyttää Kiinan vaatimusten mukaisen hyväksyntäprosessin noudattamista.

Lihataloista ainakin HK-Scan ja Atria ovat vuosia yrittäneet saada vientilupaa Kiinan markkinoille.

– Pian taitaa tulla täyteen kymmenen vuotta. Olen elänyt toivossa ja kuvitellut, että asia olisi jo ratkennut, sillä vuosi sitten Kiinan viranomaiset kävivät auditoimassa muun muassa Forssassa. Olemme vastanneet kaikkiin vaatimuksiin, kertoo HK-Scanin konsernijohtaja Hannu Kottonen.

Kottosen mukaan pääsy Kiinan markkinoille olisi erittäin merkittävä piristysruiske lihatalojen toiminnalle mm. Venäjän vientirajoitusten vuoksi.

– Vaikka Kiinan taloudella menee lyhyellä aikavälillä nyt heikommin, kysyntä kasvaa koko ajan. Sianlihan markkinahinta on Kiinassa kohtuullisen hyvä ja hyville tuotteille erinomaisen hyvä, koska heillä ei ole omaa rehutuotantoa ja tuoteturvallisuus on heikkoa.

Sianliha on kysytyin lihatuote Aasiassa ennen siipikarjaa. Pelkästään Kiinassa sitä kulutetaan noin 50 miljoonaa tonnia vuodessa.

HK-Scan onkin ryhtynyt muihin toimiin Kiinan vientiluvan viipyessä.

– Perustimme tänä vuonna Hongkongiin myyntiyhtiön, jonne siirretään Kiinan ulkopuolisen Aasian myynti. Sen toimintaan sopii myös muita pohjoismaisia puhtaita ja brändättyjä elintarvikkeita, Hannu Kottonen kertoo.

Kottonen ennustaa Hongkongin myyntiyhtiön toiminnan alkavan vielä tänä vuonna.

Lupaneuvotteluissa suomalaisyrityksiä edustaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa elintarvikkeiden markkinoillepääsyhankkeita, joiden toteuttamiseksi Eviraan on 2015 saatu kolme määräaikaista työntekijää.

– Kiinan viranomaiset päättävät täysin myyntilupien myöntämisen aikataulusta. Emme pysty antamaan siitä mitään arviota, kertoo yksikönjohtaja Kyösti Siponen Evirasta. HÄSA

Päivän lehti

4.4.2020