fbpx
Kanta-Häme

Lihatukki ja maitopussi vievät 1970-luvulle

Miltä se pussimaito oikein näyttää? Kuinka sukat pysyivät ylhäällä ennen sukkahousuja? Miksi kaupassa oli ennen iso tukki?

Mommilassa Hietoisilla Samppa Hartikainen vaimonsa Eeva-Maija Kanervon kanssa on avannut kesäkaudeksi kyläpuodin, jonka takahuoneeseen on sisustettu museo. Kauppamuseossa vanhat tavarat vastaavat nuorten kysymyksiin ja vievät vanhemman väen vuosikymmenten taa.

– Tässä rakennuksessa on toiminut yli sata vuotta kauppa. Vasta vuonna 2005 kauppa ja asiamiesposti lopettivat. Täältä Mommilan kyläpuodista kesäväki ei saa tuoretavaraa. Hammasharjoja, vessapaperia, pattereita ja muita vastaavia tavaroita voi täältä hakea, ettei tarvitse lähteä taajamakauppaan.

Myymälästä saa myös lähiruokaa, kuten munia, jauhoja, hunajaa ja myöhemmin ehkä jopa naapuritilan villisikasäilykettä.

Kyläkaupalla on laaja sielu. Museon ja myymälän ohella kyläläisiä odotetaan istuskelemaan baariin joko kylmän huurteisen tai kuuman tarjottavan ääreen. Suolaisen nälkään valmistetaan höyrymakkaraa ja -nakkeja, jotka ovat pienen Perniöläisen yrittäjän valmistamaa.

Baari on kuin suoraan 1970-luvulta. Televisiosarja Tankki täyteen on baarin esikuva väritystä myöten.

– Hikiässä lopetetun baarin pöydät ja tuolit siirtyivät tänne samoin kuin valomainos.

Baarin ja myymälän tiskin takana häärii kesätöissä kolme opiskelijatyttöä,

Keräilijälle myymälän hyllyt ovat aarreaitta, jossa silmiin osuu niin Arabiaa, Wirkkalan lasia kuin apteekin pulloja, ruskeita kaljapulloja, Finellin emalia, maustepurkkeja kuin vanhoja kortteja ja kuponkeja. Löytyypä tiskiltä harvinaisia lasisia varaosia öljylamppuihinkin.

Samppa Hartikainen tunnustaa, että koko putiikin pito alkoi tosiasiassa keräilyharrastuksesta. Tavarapaljaus synnytti miehessä ähkyn, josta eroon pääseminen vaati tavaran laittoa kiertoon.

Jo kuusi vuotta sitten pariskunta avasi Hauholla vanhaan mökkiin putiikin, joka ehti olla auki kolmen kesän ajan. Perheen muutettua kolme vuotta sitten Hikiään, Samppa Hartikainen alkoi hakea puodille uutta paikkaa.

– Kyselin tätä rakennusta ja vuosi sitten Mommilan kartanon vanha rouva sitten soitti ja ilmoitti tämän olevan vuokrattavana. Siitä lähti remontti!

Mommilan kartanon historia, koko kartanon ulkorakennusten miljöö ja Kordelinin muistomerkki kiehtovat Helsingin Kampissa leipätöissä käyvää Samppa Hartikaista.

Kyläpuoti syntyi harrastuksesta eikä Samppa Hartikainen usko, että muunlainen täyden palvelun kyläkauppa enää tulisi kylällä toimeen.

– Kyläkaupat joutuvat lopettamaan yksi toisensa jälkeen. Viimeksi tänä aamuna (perjantai) kävin Pohjois-Suomessa yhdessä viimeistä päivää auki olevassa kaupassa.

Samppa Hartikaisesta näyttää siltä, että pikkukylillä on tavallisen myymälän oheen keksittävä muuta toimintaa, joka tukee kannattavuutta. Pelkkä kauppa maitoineen, lihoineen ja kuivatavaroineen ei pysty kilpailemaan markettien kanssa.

Mommilan kyläpuoti avaa ovensa lauantaina 11. kesäkuuta ja on auki keskiviikosta sunnuntaihin. HÄSA

Menot