Kanta-Häme

Lihavien vuosien ketju jatkuu Lopella

Jo viides positiivinen vuosi kasvattaa Lopen kunnan taseen ylijäämää, joko nousee jo 10,2 miljoonaan euroon. Viime vuosi näyttää 1,7 miljoonaa euroa plussaa. Lainan määrää pystyttiin vähentämään puolen miljoonan euron verran.

– Ilahduttavinta on, että suurin osa eli 1,4 miljoonaa euroa ylijäämästä syntyi käyttötaloudesta. Se ei kuitenkaan supistanut palveluja eikä heikentänyt laatua. Meillä säästäminen on jo toimintatapa, kertoo talousjohtaja Pekka Leppänen.

Uusia toimintamalleja

Sosiaalitoimi saa niin Pekka Leppäseltä kuin kunnanhallituksen puheenjohtajalta Marja Peltomäeltä (kesk.) kiitosta uusista toimintatavoista. Yhä useampi kunnan rajojen ulkopuolella laitoksissa asunut pääsee palaamaan omaan kuntaan läheistensä lähelle.

Viime vuonna valmistui seitsemälle kehitysvammaiselle asumisyksikkö, jossa he pääsevät harjoittelemaan tuettua ja itsenäistä asumista varten. Kunta otti myös terveyskeskuksen yhden vuodeosaston sosiaalitoimen hoidettavaksi.

– Tämänkaltainen toiminta näkyy sekä säästöinä että laadussa sanoo Marja Peltomäki ja vakuuttaa saman kehityksen jatkuvan.

Taseessa on liikaa velkaa

Konsernin taseessa on Pekka Leppäsen arvion mukaan yhä liikaa velkaa. Tytäryhtiöistä erityisesti Kaartjärven vesihuolto tekee jatkuvasti tappiota. Lisäksi niin Riihimäen seudun terveyskuntayhtymän kuin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin taseiden alijäämät ovat uhka Lopen taloudelle.

– Toivomme todella erityissairaanhoidon saavan taloutensa kuntoon, että myös meidän taseemme kohenisi, korostaa Peltomäki.

Lopella asukasta kohti on velkaa 1 875 euroa, kun koko maan keskiarvo on 2 553 euroa.

Tonttikauppa hyytyi

Loppi piti kiinni investointiohjelmastaan, joskin osa kirkonkylän esikoulun rakentamismenoista siirtyi tälle vuodelle yrittäjän konkurssin vuoksi. Toinen iso investointi oli Vanhakosken asuinalueen kunnallistekniikan rakentaminen.

Yleinen taloustilanne ei ohittanut Loppea, jossa työpaikkaomavaraisuus on 60 prosentin luokkaa. Työttömyysluvut nousivat kunnassa marras-joulukuussa 1,5 prosenttia ja tonttien myynti pysyi koko vuoden lähes olemattomissa. (HäSa)