Kanta-Häme

Liian pientä työtä ei olekaan

Monipuolisempaa tarjontaa, enemmän valinnanvaraa.

Tätä toivovat Parolan Nurtsilla aikaa viettäneet Elina Pajalampi ja Laura Sirkku, kun heiltä kyselee kotikunnan nuorille tarjoamista työmahdollisuuksista. 15- ja 16-vuotiailla ajankohtaista on lähinnä kesätyöpaikkojen miettiminen, mutta muutaman vuoden päästä tilanne on toinen.

Samaan aikaan talon toisessa päässä Hattulan kunnan vs. vapaa-aikatoimenjohtaja Jari Salmela yrittää toteuttaa nuorten toiveita.

Kunnan ja paikallisen yrittäjäjärjestön järjestämään infoiltaan kutsuttiin noin 300 paikallista yrittäjää kuulemaan, miten nämä voisivat saada helposti esimerkiksi kiireapua ja samalla tulisivat tarjonneeksi nuorille arvokasta työkokemusta.

Tilaisuuteen on saapunut kymmenisen yrittäjää, mutta kiinnostusta on kuulemma laajemmaltikin. Kunnan tavoitteena on saada alkuvaiheessa ainakin parikymmentä yritystä yhteistyökumppaneiksi.

– Mikään työ ei ole liian pieni. Tunnin tai kahdenkin pikkukeikat ovat oikein tervetulleita. Kuulostaa ehkä vähältä, mutta meille se on paljon, kannustavat Salmelan lisäksi nuorten työpajan vastaava ohjaaja Jukka Paju sekä etsivä nuorisotyöntekijä Annukka Venetmäki.

Työ, se voi olla mitä vain. Siivousta, lumenluontia, perunannostoa, postitusta, hyllyjen täyttöä kaupassa…

– Nuorilla on halu tehdä töitä, melkein mikä vain kelpaa, kertovat Venetmäki sekä työparinsa Tiina Tuori.

Töihin pajan tai TE-keskuksen kautta

Pikkukeikoille nuoria ohjataan työpajalta, pidemmille jaksoille – esimerkiksi työkokeiluun – TE-keskuksen kautta.

TE-keskuksen kautta työllistävien yrittäjien on mahdollista hyödyntää Sanssi-korttia ja saada tukea palkkakustannuksiin. Etsivää nuorisotyötä tekevät lupaavat auttaa Sanssi-hakemusten tekemisessä.

Asiantuntija Marita Pääkkönen kertoo, että lokakuun loppupuolella TE-keskuksen tilastoissa oli yhteensä 17–24-vuotiasta hattulalaista työnhakijaa. Heistä osa oli erilaisten toimenpiteiden piirissä, mutta valtaosa, eli 30 nuorta, oli työnhakijoina. Tästä joukossa isolla osalla on jo jokin tutkinto, pajatoiminnassa mukana olevilla taas tyypillisesti on takanaan pelkkä peruskoulu tai kesken jääneen ammattiopinnot.

Mukaan lähteviltä yrittäjiltä toivotaan Salmelan mukaan kykyä suhtautua ja suhteuttaa asioita. Pikkukeikkoja tarjoaville luvataan, että pajan kautta töihin tulevat nuoret ovat työkykyisiä.

– Heillä on pajatakuu, muotoilee Jukka Paju.

Etsivästä nuorisotyöstä ja pajatoiminnasta on Hattulassa saatu hyviä kokemuksia.

Pajatoiminnassa on tällä hetkellä enemmän nuoria kuin koskaan aikaisemmin, yhteensä 18 kappaletta. Vaikka työttömyys leimaakin aikaa, tuntuu työntekijöistä, että pajatoiminta on löydetty. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic