Kanta-Häme

Liike on lääke

– Kipeän selän kanssa ei kannata jäädä sängyn pohjalle, vaan voinnin mukaan kannattaa liikkua. Liike on lääkettä, työfysioterapeutti Tuija Saastamoinen Hämeenlinnan Kuntohoidosta painottaa.
 
Aina ei tarvita lääkäriä, vaan avun voi saada nopeasti myös fysioterapiasta. Jos oireet pitkittyvät tai pahenevat, on lääkärikäynti tarpeen. Tarvittaessa kannattaa myös käyttää särkylääkettä.
 
– Lääke vie kivulta pahimman terän pois, jolloin liikkuminen on helpompaa.
 
Silti ihan kaikkea ei kannata tehdä.
 
– On vältettävä liikkeitä, joissa kipu ja oireet selkeästi lisääntyvät.
 
Toisaalta, Kuntohoidon henkilökunta opiskelee parhaillaan Mckenzie (MDT) -tekniikkaa, jossa aluksi jopa provosoidaan kipua esiin. Toistoja tekemällä kivut yleensä helpottavat.
 
– Esimerkiksi monella selkäkipu helpottaa eteenpäin kumartuessa, ja taaksetaivutus on kivulias.
 
Vinkkejä selälle
Saastamoinen antaa vinkkejä selän kunnon ylläpitoon:
 
– Tärkeintä on työn tauottaminen. Jos istut, seiso välillä, jos seisot, lähde kävelemään, jotta aineenvaihdunta selän alueella toimii.
 
Toisena tulee tupakoinnin välttäminen.
 
– Välilevyissä ei ole omaa verenkiertoa. Tupakointi vähentää pienten verisuonten verenkiertoa, jotka vievät ravinteita selän kudoksiin, ja tupakoinnilla on tutkitusti yhteys selän kuntoutumisessa kipujakson jälkeen.
 
Lisäksi taaksetaivutus ja vapaa-ajan liikunta ovat tärkeät työkalut selän kunnossapitoon.
 
– Esimerkiksi istuessa paine välilevyissä kasvaa ja saattaa aiheuttaa kipua alaselkään. Taivutus vastakkaiseen suuntaan palauttaa välilevyjen paineen tasapainon. Liikunta taas ylläpitää lihaskuntoa, joka tukee rankaa.
 
Uudet tilat
Hämeenlinnan Kuntohoito muutti joulukuussa uusiin tiloihin Kasarminkadulle. Laitteet ovat samat kuin aiemminkin Palokunnankadulla, mutta tila on isompi. Käytössä on muun muassa NIQAMA-selkäpenkki, joka on Hämeenlinnassa ainoa laatuaan.
 
– Penkki lisää liikelaajuutta ja venyttää alaselkää, mikä helpottaa esimerkiksi iskiasvaivoja.
 
Henkilökuntaakin on enemmän:
 
– Fysioterapeutteja on kolme, ja neljäs aloittaa maaliskuun alussa. Lisäksi näissä tiloissa työskentelee hieroja ja vyöhyketerapeutti, ja työllistämme myös osa-aikaisesti toimistotyöntekijän, Saastamoinen iloitsee.
 

Päivän lehti

1.6.2020