Kanta-Häme

Liikennemerkkien pitää olla näkyvissä - Hoitamattomasta pensasaidasta voi saada huomautuksen

Kaupunki voi puuttua pensasaitoihin, jos ne aiheuttavat vaaratilanteita ja niiden hoito on toistuvasti laiminlyöty.
Kaupunki voi antaa liikennemerkin peittävästä pensasaidasta huomautuksen. Kuva: Markus Puolakanaho
Kaupunki voi antaa liikennemerkin peittävästä pensasaidasta huomautuksen. Kuva: Markus Puolakanaho

Ohikulkijoita ovat Hämeenlinnassa kummastuttaneet korkeat pensasaidat, jotka peittävät bussipysäkkien liikennemerkit.

Hämeenlinnan kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan aita ei saa aiheuttaa haittaa liikenteelle. Liikennemerkkien pitää olla selkeästi näkyvissä.

 

Kaupungin työntekijät puuttuvat aitoihin vasta silloin, kun haitallista aitaa ei ole huomautuksista huolimatta korjattu.

– Jos pensasaita on yksityishenkilön tontilla, meidän puistopuoli on laittanut muistutuksia asukkaille kirjeitse, että pitäisi leikata tai siistiä, jotta eivät tule kunnossapidon tielle, Hämeenlinnan kaupungin katukunnossapitomestari Rosaliina Aartolahti kertoo.

Jos muistutukseen ei reagoida, ja jos kasvillisuus aiheuttaa liikenteeseen vaikuttavia näköesteitä, kaupungilla on oikeus karsia esimerkiksi kaupungin alueelle ulottuvia oksia tai poistaa näköeste.

– Ihan ensimmäisenä ei voida lähteä toisen ihmisen tontilla olevaa kasvustoa leikkaamaan, hän jatkaa.

Jos huomataan, että kunnossapidon esteenä on ylikasvaneita pensasaitoja, kunnossapidosta ilmoitetaan puistomestareille. Puistomestarit vievät asiaa eteenpäin.

 

Hämeenlinnan kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan kasvillisuusaitojen rakentamiseen yleistä aluetta vasten tai tonttien rajalle ei tarvita lupaa, kunhan tonttien omistajat sopivat asiasta keskenään.

Rakennettuihin aitoihin tarvitaan lupa, jos aidan korkeus ylittää 1,5 metriä.

Pensas- tai kuusiaita ei saa kuitenkaan aiheuttaa kohtuutonta haittaa naapurille, liikenteelle tai kadun kunnossa- ja puhtaanapidolle. Aita ei saa aiheuttaa näköestettä risteysalueelle tai tonttiliittymiin, ja sen pitää sopia ympäristöön materiaaliltaan, korkeudeltaan, muodoltaan ja väriltään.

 

Kaupungin ohjeistuksen mukaan risteysalueilla pensasaidoissa saa olla enintään metrin korkeus näkyvyyden takaamiseksi, kertoo Hämeenlinnan kaupungin puistomestari Jouko Keskimaa.

Muuten pensasaitojen korkeutta ei rajoiteta. Kesällä pensasaidat kasvavat ja saattavat levitä jalkakäytäville ja peittää liikennemerkkejä.

– Nyt on se aika, kun toivotaan, että ihmiset leikkaisivat pensasaitojaan, Keskimaa sanoo.

Muutamia pensasaitoja on myös Hämeenlinnan kaupungin hoidossa.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut kaupungin rakennusvalvonnan henkilökuntaa kommentoimaan asiaa. HäSa

 

Tämä juttu tehtiin lukijan vinkkauksen perusteella. Voit vinkata meille juttuaihetta myös sähköpostitse toimitus@hameensanomat.fi

 

Juttua muokattu 1.7.2019 kello 12:05. Jutun sitaatissa oli virhe. Hämeenlinnan kaupungin puistomestari Jouko Keskimaa sanoi, että Hämeenlinnan kaupungin ohjeistuksen mukaan risteysalueilla pensasaidoissa saa olla enintään metrin korkeus näkyvyyden takaamiseksi. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että pensasaitojen korkeus saa olla vähintään metrin.

Päivän lehti

23.1.2020