Kanta-Häme

Liikennettä kuvaavia videokameroita hankitaan autoihin

Autoihin asennettavat liikennekamerat tekevät tuloaan Suomeen.

Niillä kuvataan muuta liikennettä ajon aikana. Joitakin laitteistoja voi käyttää myös omaan autoon parkkipaikalla kolhuja aiheuttaneiden valvontaan.

Venäjällä valvontakameroita on hyvin monissa autoissa, jotta korruptoituneiden liikennemiliisien perusteettomia sakkovaateita voidaan torjua ja puolustautua oikeudessa onnettomuuksia puitaessa.

Suomessa kamerat eivät ole vielä yleisiä, mutta esimerkiksi erästä laitteistoa maahantuovan Kahan mukaan menekki on ollut hyllyt tyhjentävän hyvä. Nettikaupoissa autokäyttöön soveltuvia eri tasoisia laitteita on tarjolla vaikka kuinka. Hintahaarukka on muutamasta kympistä muutamaan sataseen.

Voi olla hyötyä, mutta haittaakin

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen pohtii autojen liikennekameroiden vaikutuksia yksityisyyden suojaan.

– Kysymys on siinä, missä ja kuinka niitä käytetään. Esimerkiksi talojen pihat ovat kotirauhan suojaamaa aluetta, missä ei saa kuvata. Kameroita voidaan käyttää myös yleiseen kiusantekoon, jos toisten liikennetöppäyksiä pannaan vaikka nettiin, hän sanoo.

Niemisen mukaan kamerasta voi kolarin jälkitilanteessa olla hyötyäkin.

Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo, ettei järjestöllä ole kokemusta kameroista, mutta sanoo, että sellaista voisi olla kiva kokeilla.

– Uskon kameroiden yleistyvän. Ehkä niistä aikaa myöten voisi tulla jonkinlainen musta laatikko -tyyppinen varuste, hän sanoo.

Myös Tolvanen näkee kameroiden käytössä uhkia.

– Varmasti tulee väärinkäytöksiä, kun kuvamateriaalin käyttö on tavallisten kuluttajien käsissä, eivätkä he tunne säädöksiä. Ja voidaanhan aina julkaista pätkiä, jotka eivät anna oikeata kuvaa tapahtumista.

Poliisi ei kaipaa pikku apulaisia

Liikkuvan poliisin viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Jussi Pohjonen sanoo, että kameroiden halpeneminen on luonut villityksen hankkia niitä.

– Uskon niiden yleistyvän. Teknisistä vimpaimista innostuneet ovat niistä kiinnostuneita.

Pohjonen ei toivo, että tavalliset autoilijat alkavat leikkiä poliisia ja lähettää liikenteessä ottamiaan videoita poliisille.

– Emme suosittele yksityistä kameravalvontaa. Kaikkihan me teemme virheitä liikenteessä, hän sanoo.

Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara sanoo, että jos joku haluaa laittaa autoonsa kameran, mitään estettä ei ole. Kamera pitää vain kiinnittää niin, ettei se häiritse kuljettajaa tai peitä näkyvyyttä.

Hän ei suosittele kameran hankintaa oman oikeusturvan takia, mutta ei kamerasta haittaakaan ole, jos tulee kolari.

Elovaara pitää riskinä sitä, että kuvatusta materiaalista tulee pelottelun tai kiristämisen väline.

Autokin kerää tietoa

Autoissa on jo pitkään ollut tietoa tallentavia laitteita, kuten moottorinohjaustietokone. Sieltä voisi periaatteessa saada paljonkin tietoa kolaria edeltävistä hetkistä, mutta autonvalmistajat estävät sen.

Onnettomuustutkijat ovat joissakin erikoistapauksissa saaneet tiedot. Tehtaat itse käyttävät tietoja kehitystyössään.

Tiedon panttaamisen syy lienee markkinointi. Autojen ostajille ei haluta antaa kuvaa, että tehdas haluaisi luovuttaa heidän ajotavastaan tietoja viranomaisille.

Erilaiset ajokäyttäytymistä ja kuljettajan vireystilaa seuraavat laitteet yleistyvät autoissa lähivuosina. Niiden tarkoituksena on estää vaaratilanteita ja onnettomuuksia. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic