Kanta-Häme

Liikenneturma voi selvitä videokuvasta

Autoihin kiinnitettävät videokamerat ovat olleet jo kauan vakiovaruste Venäjällä, ja internetistä löytyykin satoja videoita itänaapurimme liikennekulttuurista. Viimeisen muutaman vuoden aikana verkkoon on alkanut ilmestyä videoita myös suomalaisilta teiltä.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kertoo, että autokamerat yleistyvät koko ajan. Kameroiden laatu on noussut, valikoima lisääntynyt ja hinta pudonnut murto-osaan parin vuoden takaisesta.

Suurin apu autokameroista on liikenneonnettomuuksien tutkinnassa. Niemisen mukaan videoita on jo käytetty esimerkiksi liikenneturmien syyllisten selvittämisessä.

Hämeen poliisin rikoskomisario Ari Pullinen kertoo, että autokameroiden videokuva on luotettavaa materiaalia esitukintaan.

– Äkkiseltään en muista lähiajoilta konkreettista tapausta. Joissain vaarallisissa ohituksissa tai risteyskolareissa autokameroita voisi käyttää ja on käytetty.

Rikoskomisario Pullinen veikkaa, että autokameroiden videokuvan käyttö tutkinnassa tulee lisääntymään jatkossa.

Autokamerasta ei saa välttämättä kokonaisvaltaista kuvaa tapahtuneesta, koska videomateriaali on kuvattu vain yhdestä näkökulmasta. Pullisen mielestä autokamerat tuovat silti hyödyllisen lisän esitutkintaan.

– Ei niistä ainakaan haittaa ole. Jos videoita saadaan, niitä totta kai hyödynnetään esitutkinnassa. Video on luotettavaa tutkintamateriaalia, koska kertomuksiin liittyvät aina henkilökohtaiset kokemukset.

Pullisen mukaan poliisi ottaa mielellään vastaan autokameroiden videoita, koska esitutkinnassa tutkitaan kaikki saatavissa oleva tieto. Jos autokameralle tallentuu edessä tapahtuva kolari, videon ottaja voi ottaa yhteyttä poliisiin.

– Mielellään niin, että autokameran video on poliisilla ennen kuin se ladataan nettimaailmaan, Pullinen sanoo.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamanni Tuula Lehto kertoo, että autokameroiden videot ovat myös oikeudessa näyttöä kaiken muun ohessa. Hän ei kuitenkaan muista Kanta-Hämeestä yhtään tapausta, jossa autokameroiden videot olisivat olleet todisteena oikeusjutussa.

Autokameroiden videokuvaa voidaan käyttää näyttönä myös vakuutuspuolella liikennevahinkojen korvaamispäätöksissä.

Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikön Antti Tuulensuun mukaan autokameroiden materiaali on lisääntynyt korvaustapauksissa viime aikoina.

– Nämä ovat vielä yksittäistapauksia, mutta ne ovat lisääntymään päin. Autokameroiden videoita hyödynnetään samalla painoarvolla kuin muutakin näyttöä.

Autoliiton Pasi Nieminen muistuttaa, että kamerasta voi olla autoilijalle hyödyn lisäksi haittaa.

– Jos video näyttää kuvaajan epäedullisessa valossa, sitä ei esitetä. Pitää myös muistaa, että kojelautakameroita koskevat samat yksityisyydensuojalait kuin muutakin kuvaamista.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic