Kanta-Häme

Liiketoiminnalle haetaan vauhtia luonnosta

Kehittämiskeskus Oy Hämeen järjestämällä piknikillä pohdittiin, miten kantahämäläinen osaaminen ja luonnonvarat voitaisiin yhdistää siten, että alueelle saataisiin lisää yrittäjyyttä.

Kanta-Hämeen vahvuuksiksi keskustelijat listasivat ainutlaatuisen luonnon maaseutuineen, Hamkin teknologiaosaamisen sekä erinomaisen pohjaveden. Kuitenkin yhteistyötä sekä laajentumista erityisesti kansainvälisille vesille kaivattaisiin lisää.

– Se, mitä Hämeessä tarvitaan lisää, on uudet työpaikat, yritykset sekä innovaatiot, listasi Hämeen liiton maakuntajohtaja Timo Reina.

Liika vaatimattomuus ei kaunista

Kanta-Hämeessä luonnonvara-ala on valittu kehitystyön kärjeksi. Tavoitteena on niin luonnonvarojen kuin korkeatasoisen tutkimus- ja koulutusosaamisen avulla profiloitua luonnonvara-alan edelläkävijäksi.

Reinan mielestä vaatimattomuus ja hämäläinen ei tehdä tästä ny numeroo -asenne joutaisi romukoppaan.

– Kyllä linna ja Vanajavesi ovat ihan numeron arvoisia asioita ainakin täällä matkailevien mielestä!

ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Tommi Muilu muistutti, että Kanta-Hämeen sijainti asettaa tavoitteet tärkeiksi paitsi hämäläisten, myös kaikkien eteläsuomalaisten kannalta.

– Hämäläinen pohjavesi on monelle paikalliselle itsestäänselvyys. Veden erinomainen laatu muistetaan usein vasta silloin, kun ollaan käymässä muualla.

Hämeen maakuntien pitäisi toimia yksissä tuumin

Myös Lulu Riikosen mielestä puhdas pohjavesi on kaiken lähtökohta, sekä tae myös käynnissä olevien hankkeiden onnistumiselle. Riikosen mukaan jo käynnissä olevien hankkeiden onnistuminen voi parhaillaan vauhdittaa myös matkailualaa.

Brändäyksessä hämäläisten olisi syytä ottaa mallia länsinaapurilta.

– Ruotsalaiset saavat myytyä tuotteitaan, vaikka ne olisivat suomalaisia huonompiakin. Omasta saa ja pitää olla ylpeä, ja tässä meillä on heiltä paljon opittavaa, Riikonen sanoi.

Riikosen mielestä erityisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien välistä yhteistyötä täytyy tehostaa, jotta tuloksia saavutetaan.

– Tuntuu, että ympäri maakuntia on tehokkaita, mutta auttamattomasti liian pieniä yksiköitä, jotka saavat tuloksia aikaan. Kun voimavarat yhdistettäisiin, myös tavoitteet olisivat lähempänä saavutettavissa, Riikonen sanoi.

Paula Mustonen ja Anne Hovila Hämeen liitosta korostivat resurssiviisauden merkitystä.

– Tällä hetkellä Hämeessä on puuta yli oman tarpeen, ja on meidän tehtävämme varmistaa, että niin on myös jatkossa, Mustonen muistutti. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic