fbpx
Kanta-Häme

Liikkuvan seinän viehätys

– Aikoinaan olin Alkon kassalla töissä ja vapaa-aikana ostin lehden, jossa näin Innovative Leisuren kiipeilytornin. Siitä ajatus sai alkusysäyksen: lähdin Englantiin tutustumaan tornin myyjään. Hänellä oli toisena tuotteena tällainen rullaava kiipeilyseinä, jonka ideaan ihastuin, aloittaa espoolainen yrittäjä Kaarle Vanamo tarinansa.

Vanamo alkoi sivutyönä kehitellä seinästä toimivampaa. Syntyi pystyyn nostettu, juoksumattoa muistuttava ClimbStation-kiipeilylaite, joka rullaa kiipeilijän tahdissa. Laitteen kallistuskulmaa ja vaikeusastetta säädellään, kuten juoksulaitteessa. Näitä välineitä kauppateknikoksi opiskellut Vanamo alkoi lopulta rakentaa Joyride Games oy -yrityksessään haettuaan kehittelyyn avustusta Innovaatiorahoituskeskus Tekesiltä vuonna 2004. Myös Keksintösäätiö ja yksityiset sijoittajat lähtivät rahoittamaan yritystä.

Piensijoittajien määrä on muun muassa joukkorahoituskampanjoilla noussut kesäkuun reiluun sataan. Suurin ulkopuolinen sijoittaja on forssalainen sijoitus- ja konsultointiyhtiö LO Group oy noin 15 prosentin osuudella. Yli 50 prosentin omistusosuus yrityksen osakkeista on Vanamolla itsellään. LO Group on myös lainoittanut yrityksen tuotekehitystä noin 350 000 eurolla ja tukenut ja konsultoinut sen taivalta.

Joyride Gamesin pääpaikka on jo viitisen vuotta sijainnut Forssassa. Vanamon mukaan alueelta löytyi sopivaa osaamista seinän käytännön toteutukseen, ja matka Helsinkiin on lyhyt. Suunnittelusta esimerkiksi vastaa forssalainen insinööritoimisto Malliva oy.

– Sähköosaaminen, levytyöt, suunnittelu ja verhoilu tehdään alueella, luettelee Vanamo.

Menekki on hidasta. Tuotetta on näihin päiviin mennessä myyty 33 kappaletta, joista Suomeen kymmenen. Toimituksia on tehty myös muun muassa Yhdysvaltoihin, Alankomaihin, Kiinaan ja Norjaan. Viime vuonna esimerkiksi myytiin kolme seinää Rolexille Shanghaihin tuotenäyttelykierrokselle. Suomessa viimeisin, kolikkokäyttöinen laite meni viime viikolla Vantaan viihdekeskus Flamingoon.

– Pääasiassa asiakkaat ovat edistyksellisiä kuntosaleja, jotka haluavat erottautua. Suomessa on pari kuntosalia, joilla tämä on käytössä, sanoo Vanamo.

Ensimmäinen ja pysyvä asiakas vuodelta 2007 oli Tuurin Labyrinttimaailma. Lastenpuisto otti laitteen vuokralle kesäkäyttöön ja sinne seinä jäi lopulta myös talvehtimaan, sillä siirtely olisi ollut turhan vaativaa.

– Se oli ensimmäisiä prototyyppejä, joka saatiin toimimaan. Laitteesta tuli kaksi kertaa painavampi kuin nykyinen versio ja myös äärettömän kallis tuottaa. Sillä ei siksi ollut juurikaan kaupallisia mahdollisuuksia, muistelee Vanamo.

Edelleen laite on varsin kallis: ostohinta on toimituksineen yli 30 000 euroa. Seuraava askel on pyrkiä mahdollistamaan sarjatuotanto ja edullisempi hinta. Myös markkinointiin yritetään satsata. Hyväksi aiotaan käyttää seinäkiipeilyn 1990-luvulta lähtien lisääntynyttä valtavirtaistumista ja ihmisten kuntosali-innostusta.

– Laite mahdollistaa monipuolisen kokovartalotreenin seinäkiipeilyn muodossa, mutta tuote ei tule korvaamaan kiinteitä kiipeilyseiniä ja köysiä. Näen, että kuntosalit voisivat ottaa tämän omakseen sinne, missä on juoksumatto, pyörä ja soutulaite, Vanamo visioi.

Noin vuoden verran kehittelyssä olleen uusimman version älykkyyttä ja käyttäjäystävällisyyttä hiotaan. Laitteen pystyisivät tulevaisuudessa kasaamaan koulutetut jälleenmyyjät ympäri maailman. Vähintään yrityksen ydinosaaminen kuitenkin pyritään pitämään Suomessa. Nyt yrityksellä on edustaja muun muassa Kaliforniassa, entinen Suunnon Pohjois-Amerikan toimintojen johtaja Henri Syvänen, joka haistelee ilmaa suurilla markkinoilla.

– Tavoitteena on päästä isoille messuille Yhdysvaltoihin. Ne ovat aina jääneet odottamaan oikean tuotteen hetkeä, sanoo Vanamo. FL

Menot