Kanta-Häme

Liikuntaa aseman nurmella ja lähiruokamyyntiä? – Asemanseudulle etsitään uusia ideoita ja palveluja

Fiksu Assa -innovaatiokilpailu voi poikia asemanseudulle esimerkiksi ulkoliikuntaa, lähiruokamyyntiä ja kimppakyytejä.
Kuva: Sara Aaltio
Kuva: Sara Aaltio

Hämeenlinnan kaupunki etsii parhaillaan yrittäjiä ja ideoita kehittämään asemanseudun palveluja sekä junankäyttäjien että alueen asukkaiden arjen sujuvoittamiseksi ja rikastamiseksi.

Kanta-Hämeessä myös Riihimäen kaupunki on mukana Fiksu Assa -hankkeessa, jonka toisena tavoitteena on kannustaa ilmastoystävälliseen liikkumiseen.

 

Hämeenlinnan asemalla liikkujia palvelee tällä hetkellä vain pieni ravintola ja R-kioski.

Valpastin oy on vuokrannut Hämeenlinnan asemanseudulta VR:ltä alueen, josta on saatavilla yhteiskäyttöpyöriä.

Fiksu Assa -ideakilpailuun on ottanut osaa muun muassa yrittäjä Juuso Aho, joka pyörittää aseman ja radan vieressä Hätilän puolella toimivaa Box in Box -kuntosalia ja -harjoittelukeskusta.

– Tarkoitus olisi tuoda jo täksi kesäksi aseman nurmikolle ja puistoalueelle erilaisia liikuntatuokioita eli harjoittelua kahvakuulilla, oman kehon painolla ja TRX-nauhoilla. Haasteena on, saammeko VR:ltä käyttöömme vaatteidenvaihtopaikaksi viereisen vanhan saunarakennuksen, joka toimii nyt roskakatoksena, Aho kertoo.

Hän toivoo, että asemanseudun kehittämisessä otettaisiin huomioon myös radan itäpuolella toimivat yrittäjät.

– Palveluja on tarjolla tälläkin puolella rataa. Asemanseudun asukkaat ja kaikki pendelöijät ovat potentiaalisia asiakkaitamme.

 

Kaupungin kanssa yhteistyössä ovat mukana Linnan Kehitys oy ja Crazy Town.

– Kaikki potentiaaliset ideat saavat 2 500 euron stipendirahan ja vuoden mittaisen jatkosparrauksen. Emme jätä yrittäjiä yksin. Jalostamme ideat yhdessä kuntoon, etsimme rahoitusta ja saatamme oikeat ihmiset yhteen niin, että vuoden päästä pääsemme testaamaan näitä pilotteja, kertoo Crazy Townin yhteisömanageri Petra Pulkkinen.

Hänellä on heittää muutamia ideoita siitä, mitä aseman ympäristössä järjestettävä toiminta voisi olla.

– Kauppakassipalveluja, lähiruokamyyntiä, yhteiskulkemisia autoilla ja pyörillä, pendelöijille autonpesua sinä aikana kun tämä käy töissä… Tässä on huimat mahdollisuudet.

 

Hämeenlinnan kaupungin vs strategiapäällikkö Ismo Hannula kertoo, että vaikka kaupungilla on tahto kehittää asemanseudun palveluja, se on käytännössä vaikeaa.

– Kaupungin rooli ei ole kovin helppo, koska kaupunki ei omista asemaa, vaan VR. Me autamme yhteyden muodostamisessa. Monet palvelut eivät välttämättä tarvitse omaa tilaa, vaan ne voivat toimia ulkoalueella ja yrittäjät tehdä yhteistyötä täällä toimivien yritysten kanssa.

– Kohta, kun Asemanranta rakentuu, sinne tulee paljon uusia asukkaita ja asemanseudusta tulee heidän lähipalvelualueensa. Yrittäjille se tietää aika paljonkin lisää potentiaalisia asiakkaita. HÄSA

 

Fiksu Assa

Fiksu Assa – Asemanseudut uusien vähähiilisten liiketoimintakonseptien kehitysalustana -hanke kestää 31.8.2020 asti.

Koordinoijana Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja toteuttajina Helsingin, Espoon, Vantaan ja Hämeenlinnan kaupungit sekä Riihimäen Tilat ja Kehitys oy.

Yhteistyötä Suomen kasvukäytävä -verkoston kanssa.

Rahoitus EAKR-ohjelmasta, rahoittajana Uudenmaan liitto.

Ideatyöpaja Hämeenlinnan asemalla

14.5.klo 17–20 yrittäjille, yhdistyksille, asukkaille ja junankäyttäjille.

Tavoitteena kehittää asemanseudulle palveluja ja tuoteratkaisuja.

Ma 13.5. viisi yrittäjää esittelee palvelujaan aseman ulkotiloissa.

 

Päivän lehti

23.1.2020