Kanta-Häme

Liikuntamaksut uhkaavat nousta

Hämeenlinna

Tiukan talouden puristuksessa elämänlaatulautakunta (elala) joutui karsimaan reilut 210 000 euroa Hämeenlinnan ensi vuoden liikuntarahoista.

– Kaupunginhallitus on antanut elalalle raamit, ja niissä on pysyttävä, sanoo tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki.

Käytettävissä oleva summa on noin 6,5 miljoonaa euroa. Vähennystä kuluvaan vuoteen on 3,5 prosenttia.

Hämeenlinnan liikuntahallien, Hämeenlinnan palloiluhallin ja Hämeenlinnan jäähallin avustuksista ja ostopalveluista leikattiin 110 000 euroa.

– Koska puhutaan näin suuresta summasta ja avustuksia on jo muutaman kerran leikattu, se tarkoittaa käytännössä usein sitä, että hinnat tulevat nousemaan, Joenmäki toteaa.

Toistaiseksi mahdollisista hinnannousuista ei ole käsitystä, sillä neuvottelut halliyhtiöiden kanssa ovat vielä käymättä.

Kaupungin ja yhtiöiden palvelusopimuksiin on määritelty katto, paljonko yhtiöt ovat saaneet hintoja nostaa. Se on ollut avustusten ehtona.

– Tässä kohtaa katto joudutaan varmasti neuvottelemaan uudestaan. On muistettava sekin, että jos hintoja nostetaan liikaa, kokonaistulo voi vähentyä, jos käyttökin vähenee, Joenmäki näkee.

Lautakunta päätti nipistää 50 000 euroa ulkoilualueiden, kuten luistelukenttien, kunnossapidosta.

Summa on aiemmin ollut 1,5 miljoonan euron luokkaa.

– Linnan Infran kanssa on sovittu, että säästöjä ei vielä kovin tarkasti kohdenneta mihinkään. Jos talvi jää lyhyeksi, säästöt tulevat jo sitä kautta. Muussa tapauksessa joudumme katsomaan, mistä loppuvuodesta säästetään.

Toiset 50 000 euroa säästetään liikuntatoiminnan ja -ohjauksen ostopalveluista.

Lähivuosina elämänlaatulautakunta haluaa satsata lähiliikuntapaikkojen peruskorjauksiin ja mahdolliseen uudisrakentamiseen.

– Vuosikausiin meillä ei ole tehty lähiliikuntapaikoista mitään kartoitusta. Kaupunkihan on laajentunut länteen huomattavasti. Nyt pitäisi pysähtyä katsomaan, mikä on tilanne missäkin.

Voimavarat ovat viime vuosina kuluneet isoihin hankkeisiin, kuten Elenia-areenaan ja viimeisimpänä uimahallin kunnostukseen.

Yhdyskuntalautakunnalle menee esitys lähiliikuntapaikkasuunnitelman laatimiseksi. Tarkoitus on kartoittaa ensin nykytilanne sekä läntisessä että itäisessä kantakaupungissa, kuten myös Iittalassa, Rengossa, Tuuloksessa, Hauholla ja Lammilla.

– Suunnitelmasta paloittelisimme kohteet kustannusarvioineen, ja sitten päätettäisiin budjettikäsittelyssä, mikä menee läpi ja mikä ei, Päivi Joenmäki kertoo.

Suunnitelmien teko läntisessä ja itäisessä kaupunginosassa maksaisi yhteensä 40 000 euroa, ja toteutukseen varattaisiin yhteensä 200 000 euroa vuosina 2017–2019.

Kaupunki haluaa rakentaa lähiliikuntapaikkoja koulujen ja päiväkotien yhteyteen tai läheisyyteen hyvän käyttöasteen saamiseksi.

– Se voi olla nykyisten kenttien peruskorjausta tai esimerkiksi ministadionien ja ulkokuntoilupaikkojen rakentamista, Joenmäki kuvailee.

Oppilaat ja päivähoitolapset voivat hyödyntää niitä etenkin päiväsaikaan, ja iltaisin ja viikonloppuisin ne olisivat vapaasti muidenkin käytettävissä.

Tavoitteena on myös lisätä ulkokuntosaleja eri puolille kaupunkia.

– Ne ovat kustannustehokkaita, ja niissä kaikilla ihmisillä on mahdollisuus harrastaa liikuntaa varallisuustasosta huolimatta, tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki sanoo.