Kanta-Häme

Liikuntapuisto ja kuntoreitti Hykin korttelipihan helmiksi

Kun Tuomelan koulussa hylätään perinteiset luokkahuoneet, opetus siirtyy joustavasti myös piha-alueelle muulloinkin kuin liikuntatunneilla.

Korttelikoulupihan suunnittelukilpailun voittajasuunnitelmassa riittää pieniä, rauhallisia vihertaskuja, vaikka kortteli houkutteleekin kaikkia kaupunkilaisia koulun ympäristöön liikkumaan ja viihtymään.

– Urheilukenttä juoksuratoineen ja suorituspaikkoineen pysyy toivottavasti jatkuvasti vilkkaasti käytössä. Koulualueen halki kulkevia kulku- ja ulkoilureittejä kulkevia houkutellaan käyttämään niin kuntoiluvälineitä kuin liikuntapaikkoja, kertoo voittaneen Akseli-suunnitelman laatinut Mikko Vekkeli Aalto-yliopistosta.

Vekkeli sanoo luoneensa puilla, pensailla ja kumpareilla suojaisia taskuja lisäämään suorituspaikoille yksityisyyttä. Kuntoilijoiden ei tarvitse pelätä ulkopuolisten katseita.

Hengailun sijaan liikkumista

Hämeenlinnan yhteiskoulun, Hykin, opettajille ja oppilaille hiekkakentän muuttuminen urheilukentäksi toteuttaa pitkään eläneen haaveen.

– Tässä suunnitelmassa on erinomaista juuri kaikenikäisten kannustaminen liikkumaan ja vielä yhdessä, samalla alueella ja samaan aikaan, sanoo Hykin rehtori Arto Nykänen.

Uusi osa kaupunkireitistöä

Yksinkertaisimmillaan kulkija voi vaikka kävellä rantareitiltä koulualueen läpi Aulangontietä ja Viertokatua yhdistävää polkua pitkin. Toisaalta väylän varrelle voi jäädä kuntoilemaan tai tutkimaan puiston ihmeellisyyksiä.

Koulun käyttämät ulkoilmaoppimislaboratoriot antavat elämyksiä muillekin kuin koululaisille. Tarjolla on leikki- ja liikuntavälineiden lisäksi koepuutarhoja, arboretum ja lukupuutarha, mutta ehkä myös digitaalisia pelejä ja tietoa tarjoavia toimintoja.

Talvella piha kortteli kokoaa luistelemaan ja laskemaan mäkeä.

Pihasta tulee ideoiden summa

Vaikka kilpailuraati palkitsi Akseli-työn voittajana, koulun korttelipihan jatkosuunnittelussa lopulliseen piirustukseen poimitaan Arto Nykäsen mukaan hyviä ratkaisuja monista muistakin ehdotuksista.

Tuomelan koulun peruskorjaus valmistuu ensi vuonna. (HäSa)