Kanta-Häme

Liikuntatuntien laittomasta musiikista pyritään lopullisesti eroon

Vielä on tekijänoikeusjärjestö Gramexilla työsarkaa edessään, ennen kuin kaikilla liikuntatunneilla jumpataan laillisen musiikin tahdissa.

Apulaisjohtaja Leena Pitkänen kiittelee, että liikuntakeskukset ja tanssikoulut ovat tiedostaneet musiikin esittämiseen liittyvät pelisäännöt hyvin. Hän uskookin, että äänitemusiikin esittämisestä vaadittavat maksut hoidetaan kiitettävästi.

– Ei varmaan ole sellaista kuntosalia tai -keskusta, jolla sopimusta ei olisi.

Netistä ostetustakin pitää maksaa

Valistusta ja tiedotustyötä on sen sijaan jatkettava sitkeästi etenkin seuratoiminnan ja freelancereiden parissa. Ongelmana ovat ohjaajien itse koostamat tallenteet, joita soitetaan liikuntatunnilla. Kaikki eivät välttämättä käsitä tai välitä siitä, että myös nettikaupasta ostettujen biisien soittaminen oman läppärin tai iPadin kautta ryhmäliikuntatunneilla vaatisi omat tallennuslupansa.

– Netistä ostettu musiikki on tarkoitettu pääsääntöisesti yksityiskäyttöön. Jotta tällaista musiikkia voi tuoda liikuntatunneille, tarvitaan tallennuslupa.

Tallennusluvan sijaan voidaan puhua myös käyttöoikeusmuutosluvasta. Käyttöoikeuden muutos tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että musiikki on ostettu yksityiskäytön ehdoilla, mutta nyt se tuodaankin julkiseen käyttöön. Kun lupa on kunnossa, voi vapaasti kopioida musiikkia cd:ltä toiselle, tietokoneelle tai muistitikulle, ostaa biisejä netistä, siirtää iPodilleen ja soittaa liikuntatunnilla.

– Eli, jos tallennetaan musiikkia tai käytetään netistä ostettua musiikkia, tarvitaan tallennuslupa.

Tätä varten Gramex ja Suomen Kunto- ja Terveysliikuntakeskusten yhdistys (SKY) ovat ryhtyneet entistä tiiviimpään yhteistyöhön. Osapuolet ovat sopineet lupatuotevalikoimasta, joka parhaiten palvelee äänitemusiikin tallentamiseen liittyviä tarpeita. SKY:n tehtävänä on tiedottaa asioita jäsenyhdistyksilleen.

Valvontaiskuja ei vielä tehdä

Tekijänoikeusasioista huolehtiminen on sekä liikuntakeskuksen että siellä työskentelevän freelancerin vastuulla. Jos liikunnanohjaaja soittaa tunnilla itse kokoamansa sikermän omalta tietokoneeltaan ilman asianmukaisia lupia, syyllistyy hän luvattomaan tallentamiseen.

Tässä tilanteessa liikuntakeskus ei ole syytön sekään, vaan se syyllistyy laittoman musiikin esittämiseen. Molemmat ovat syyllistyneet tekijänoikeusrikkomukseen.

– Kiinni jääneiden tulee maksaa musiikista asianmukaiset maksut. Se voi olla isokin juttu, jos esimerkiksi iPodilla sattuu olemaan tuhansia kappaleita tallessa. Periaatteessa tällaisessa tapauksessa pitäisi maksaa joka kappaleesta, sillä kaikki musiikki on ollut käytettävissä.

Liikuntapuolella tekijänoikeusrikkomukset eivät ole vielä johtaneet vahingonkorvausvaateisiin, eikä Gramexkaan ole ryhtynyt valvontaiskuja vielä tekemään. Leena Pitkänen uskoo, että ainakin tämä vuosi mennään vielä tiedotuslinjalla ja annetaan keskuksille ja ohjaajille mahdollisuus hoitaa luvat kuntoon.

Gramexin lisäksi tekijänoikeuskorvauksia kerää ja musiikin käyttölupia myöntää myös Teosto. Gramex edustaa äänilevyllä tai muulla äänittellä esiintyviä muusikkoja, laulajia, kapellimestareita ja äänitteiden tuottajia. Teosto taas edustaa säveltäjiä, sovittajia, sanoittajia ja musiikin kustantajia. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020