Kanta-Häme

Liinalammelle lisää suoja-aitaa sorsia vastaan

Turengin Liinalammen uimapaikan sorsaongelmaa koetetaan vähentää suoja-aidalla ja sorastuksella. Sen sijaan laitureiden pesuja ei kannata lisätä.

Näin tekninen lautakunta vastaa sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän viime syyskuussa jättämään valtuustoaloitteeseen, jossa esitetään, että vesilintujen päästy laiturille tulisi estää ja laitureiden pesua tulisi lisätä.

– Lintujen karkotus on hankalaa, Janakkalan kunnossapitopäällikkö Eero Simola sanoo. Sorsia tulee Liinalammelle metsästyskauden alettua, koska lammen alueella metsästys on kielletty.

Liinalammen avantouintilaiturilla sorsaongelmaa saatiin vähennettyä, kun alue aidattiin värikkäällä suoja-aidalla. Lintuja ei juurikaan tullut suoja-aidan sisään.

Ensi kesänä suoja-aitaa voidaan pystyttää myös toisen laiturin kohdalle. Koko laituria ei voida Simolan mukaan suojata, mutta sekin auttaa uijia, jos laiturille pääsee puhtain jaloin.

Lisäksi ensi keväänä rannalle ja rantaveteen levitetään soraa.

Aloitteessa ehdotettiin laitureiden pesujen lisäämistä, mutta se ei Simolan mukaan ole mahdollista. Jotta pesut tehoaisivat, ne pitäisi toteuttaa sorsa-aikana päivittäin, ja se maksaisi liikaa. Lisäksi lintujen ulosteet leviäisivät pesussa laiturilta lampeen.

Metsästyskauden aikana laitureita on pesty kahdesti viikossa painepesurilla.

Marraskuun alussa uimaranta-alue ruopattiin pitkäpuomisella työkoneella. HäSa