Kanta-Häme Janakkala

Liinalammelle tulee uusi laituri ja hyppytorni – Turengin helmi menossa uuteen uskoon

Liinalammea on siistitty haittakasveista. Kaikkea kasvillisuutta ei kuitenkaan voida tai haluta poistaa. Seuraavaksi uimarannan välineitä uudistetaan.
Liinalammella aamu-uinnilla olivat tytär Jaana Inkki (vas.) ja äiti Vuokko Mäki. Kuva: Sara Aaltio

Liinalammin uimaranta saa uuden laiturin ja hyppytornin. Kilpailutus on nyt käynnissä, ja laituri on tarkoitus tuoda rannalle vielä tänä vuonna.

Nykyinen laituri ei enää sovi Liinalammen korkealle käyttöasteelle. Laituri on kuitenkin vielä sen verran hyvässä kunnossa, että se siirretään vähemmän käytetylle rannalle. Hyppytorni on sen verran kulunut, että se hävitetään.

– Emme ole vielä lyöneet päätöstä lukkoon, mutta laiturin siirtoa Ahilammelle on mietitty, liikuntapaikanhoitaja Samu Reijonen kertoo.

Reijosen mukaan Janakkalan muille uimarannoille ei tällä hetkellä ole tiedossa laajoja uudistuksia. Tavanomaista hoitotyötä, kuten hiekan viemistä, tehdään tänäkin kesänä usealla rannalla.

Liinalammella pääsee pian harjoittamaan lihaksia

Syksyn aikana Liinalammen läheisyyteen rakennetaan myös ulkokuntosali.

– Tarkoituksena on hankkia isojen, toimintakyvylle tärkeiden lihasten harjoittamiseen tarkoitettuja laitteita, liikuntapäällikkö Inkeri Jortikka kertoo.

Ulkokuntosali on kaikille vapaassa käytössä. Lammen läheiset polut on tarkoitus kunnostaa niin, että niillä voi kulkea esteettömästi. Uimarannan viereinen reitti tasoitettiin ja sorattiin vuosi sitten.

Lammen toiseen päähän tuodaan penkit. Taustalla on Voimaa vanhuuteen -hanke, jossa Janakkala on mukana. Liikuntaraati on toivonut kyseisiä muutoksia.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Heikki Tamminen haluaa säilyttää järven elinympäristön tasapainoisena. Kuva: Sara Aaltio

Ympäristötoimet saatu jo valmiiksi

Kolme kuntalaista teki vuonna 2019 Janakkalalle kuntalaisaloitteen, jossa toivottiin Liinalammen ja sen ympäristön hoitoa. Kyseessä oli etenkin lammen rehevöitymisen ja kasvillisuuden poisto.

Kunta on tämän ja viime kesän aikana kunnostanut lampea ja rantaa, ja ympäristötoimet on saatu valmiiksi. Kaikkea järven kasvillisuutta ei kuitenkaan voida eikä haluta poistaa. Lampea on niitetty matalan rannan ja syvänteen väliltä. Lammen reunamille kasvien on annettu jäädä. Niitetty kasvillisuus on ollut lähinnä ulpukkaa ja uistinvitaa.

– Tämä on vesiekosysteemi, eikä uima-allas. Liian voimakas poistaminen vaikuttaisi planktonin ja kalojen elinolosuhteisiin, toteaa ympäristöpäällikkö Heikki Tamminen.

Haitallinen vieraslaji isosorsimo on levinnyt laajalti lammen reunoille. Sen poistaminen niin, ettei se leviäisi nopeasti takaisin, on teknisesti mahdotonta. Sorsimo toimii myös suodattimena ja suojaa rantaa eroosiolta.

Muihin kasveihin kuuluu pohjassa viihtyvä vesirutto. Vesirutto leviää pienistä pätkistäkin, joita leviäisi poistamisen aikana muualle. Sen poistaminen ei käytännössä onnistu niittämällä.

Liinalammesta juuri nostettu vesi on silminnähden kirkasta. Kuva: Sara Aaltio

Liinalammella harvoin levävaaraa

Liinalammelle on noin 10 vuotta sitten tehty kemikaalikäsittely fosforipitoisuuden pienentämiseksi. Käsittely voidaan tehdä uudestaan, jos veden laatu muuttuu huolestuttavasti.

Talvisin rannalla toimiva avantopumppu pitää veden hapekkaana ja estää myös ravinteiden vapautumista lammen pohjasta.

Edellä mainitut toimet ehkäisevät sinilevää tehokkaasti. Tamminen esittelee pullollista järvestä nostettua vettä. Vesi näyttää kirkkaalta eikä sisällä jälkiäkään sinilevähiukkasista. Hyvä asia lammen osalta on myös sen pieni valuma-alue, jolloin veteen ei valu muualta ravinteikkaita vesiä.

– Liinalammi on Turengin helmi ja monen asukkaan henkireikä, josta on tärkeää pitää huolta, Tamminen toteaa.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic