Kanta-Häme Janakkala

Liinalammia kunnostetaan monin tavoin tänä keväänä ja tulevana kesänä – Syksyllä asiasta tehtiin kuntalaisaloite

Turengissa sijaitsevan lammen kunnosta tehtiin kuntalaisaloite lokakuussa.
Liinalammin laituri syksyllä 2015.

Turengintien lähellä sijaitseva Liinalammi on uijien käytössä ympäri vuoden. Kolme janakkalalaista teki viime lokakuussa kuntalaisaloitteen lammen kunnostamiseksi.

Ympäristöpäällikkö Heikki Tamminen on tehnyt suunnitelman kunnostustoimista, joita aiotaan toteuttaa tänä keväänä ja tulevan kesän aikana.

 

Uimarannalta ja sen reunamilta aiotaan poistaa vesikasvillisuutta. Työ tehdään pitkäpuomisella kaivinkoneella ja työhön soveltuvalla kauhalla.

Liinalammin rantaan on levinnyt vieraslaji isosorsimo, jota on mahdotonta poistaa niin, ettei se leviäisi uudelleen. Vakiintunut kasvusto aiotaan sen takia jättää paikalleen. Se ei ole vaarassa levitä laajemmalle, koska lammen ranta on melko jyrkkä ja nopeasti syvenevä.

Ympäristöpäällikön mukaan kasvillisuutta ei pidä poistaa lammesta liian voimakkaasti, sillä se vaikuttaisi lammin ekosysteemiin ja lisäisi riskiä sinilevien runsastumiseen.

Kasvillisuuden poisto aiotaan toteuttaa tämän kevään aikana.

Erityisesti lammen itäpäässä (siis eri puolella kuin uimaranta) on kelluslehtisiä kasveja, kuten ulpukkaa ja uistinvitaa. Niille ei tarvitse tehdä mitään, koska ne eivät ole leviämässä eivätkä haittaa lammen virkistyskäyttöä.

 

Myös ranta-alueita aiotaan kunnostaa. Pensaikon ja puuston raivaus on tarkoitus toteuttaa osin talkootyönä tämän kevään ja tulevan kesän aikana.

Niin ikään kulkureittiä rannalle aiotaan parantaa mursketta tasaamalla ja tarvittaessa lisäämällä.

 

Sorsien ulosteet likaavat laiturit syksyisin. Aloitteentekijät ehdottavat, että pitäisi olla sorsavahti pitämässä sorsat loitolla lammesta. Ympäristöpäällikkö vastaa selvityksessään, ettei sorsien oleilua lammella pysty estämään. Avantouintilaituri on jo aidattu niin, etteivät sorsat pääse sille nousemaan, ja myös toisen laiturin aitaamistarvetta harkitaan.

Liinalammin Turengin puoleisen pään rinteeseen on muodostunut kaksi luvatonta kaatopaikkaa. Siellä olevat maa-ainekset ja roskat poistetaan ja parkkialue siivotaan ja lanataan keväällä. Kieltotaulukin paikalle laitetaan, mikäli roskaaminen jatkuu.

Ympäristöpäällikön tekemä toimenpidesuunnitelma oli ensin teknisen lautakunnan käsittelyssä, ja maanantaina sen hyväksyi kunnanhallitus. Näin kuntalaisaloite on tullut käsitellyksi loppuun. HÄSA