fbpx
Kanta-Häme

Liinoja ja Kivinen jaksavat heilua

Viime kesänä Lapinlahden Linnuista tutut näyttelijät Tapio Liinoja ja Mikko Kivinen viettivät juhlimisen jälkeistä aamua Liinojan mökillä Hattulassa.

Syntyi idea tehdä Lapinlahden lintujen musiikista näytelmä. Mukaan tuli Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin (HUK) vetäjä Otto Kanerva.

Lopputulos näytetään suurelle yleisölle torstaina, kun Elämä janottaa -musiikkinäytelmän ensi-ilta koittaa.

Näytelmän ydin on urbaanin kaupunkilaispojan ja maaseudun kohtaaminen, eli kulttuurishokki 1980-luvun Suomessa.

Lähtökohtana ei ollut tehdä näytelmää, jossa Liinojakin esiintyisi, vaan hän tuli lavalle mukaan vasta, kun käsikirjoitus sitä vaati.

– Tämä on hyvä, hauska ja koskettava juttu, Liinoja luonnehtii. Hän nousee kesäteatterin lavalle ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun on näytellyt Ylioppilasteatterissa.

Liinojan kanssa näytelmän käsikirjoittanut Kivinen on myös näytelmän ohjaaja.

– Kaikki on sujunut vaarallisenkin hyvin. Eilen piti harjoituksissa vetää kaksi kertaa näytelmä läpi, mutta kaikki meni niin hyvin, että mentiin vain kerran, Kivinen sanoo.

Esityksen kohdeyleisöä Kivinen ei tahdo nimetä.

– Jos ei tehdä lastenteatteria, lähtökohtanani on aina, että itse viihtyisin katsomossa ja minua naurattaisi.

Huumoristaan huolimatta Kivinen lupaa, että näytelmä sisältää herkkiäkin hetkiä.

Tärkeässä osassa niissä on musiikki. Hän kertoo, että lavalla ei ole nyt yhtään huonoa laulajaa.

– Meillä Linnuissa oli aika eritasoisia laulajia, Kivinen nauraa.

Hän kehuu avustajia vuolaasti. Miniteatterin kasvatit ja muut paikalliset ovat tuoneet energiaa ja osaamista mukaan. Lavalla on parhaimmillaan 15 ihmistä samaan aikaan. Otto Kanerva komppaa Kivistä.

– Avustajien into ja heidän työnsä antaa meille muillekin järjettömästi voimaa.

Kappaleet valittiin esitykseen ensisijaisesti tarinan ehdoilla. Mukana on muutama tekijöille erityisen merkityksellinen biisi, kuten Lintujen ainoa listaykkönen Köyhän taivas ja esityksen nimikkobiisi Elämä janottaa. Myös Lapinlahden Lintujen aivan ensimmäinen kappale Kyllä elämä on ihanaa haluttiin mukaan.

Jazz-kitaristina tunnettu Lasse Sakara on sovittanut näytelmän musiikin. Sakara on aiemmin vaikuttanut muun muassa Cheekin, Antti Tuiskun ja Kaija Koon taustavoimissa.

Hänelle annettiin vapaat kädet tehdä sovituksia.

– Halusin pyyhkiä pölyt pois 1980-luvusta, ja tuoda kappaleet nykypäivään. Toisissa biiseissä taas nimenomaan korostin niiden kasarisoundia, Sakara kertoo.

Sakaran mukaan musiikkinumeroilla on myös näytelmän kerronnassa tärkeä rooli.

Esityksessä kuultavan bändin kitaristia Peter Engbergiä hän kehuu maailmanluokan kiitaristiksi. Rumpali Frogley tunnetaan suomirockin pioneerina ja Yö- ja Dingo-yhtyeissäkin soittaneena muusikkona.

Otto Kanerva kertoo, että viime kesänä HUK:n ensimmäinen näytelmä, Agapetuksen Syntipukki, tehtiin todella tiukalla aikataululla. Nyt on ollut enemmän aikaa.

– Olemme kaikella tavalla runsaampia kuin ennen. Halusimme myös hämeenlinnalaisten toiveesta tehdä musiikkinäytelmän.

Lopputuloksena on kesäteatterin lainalaisuuksissa pysyvä esitys, jossa kunnioitus Lapinlahden lintuja kohtaa on suuri. Tarinassa esiintyvät myös muutamat yhtyeen legendaarisista tv-ohjelmista poimitut hahmot, kuten munkkiluostarin kuoro ja mopojengi Hurjat.

Vuonna 1987 Kanerva oli 15-vuotias ja kävi katsomassa useita Lapinlahden lintujen keikkoja. Meno oli aivan omaa luokkaansa.

Silloin hän ei osannut aavistaa päätyvänsä samojen miesten työtoveriksi.

Esitys on tärkeä myös alkuperäisille Linnuille.

– Onhan tämä nyt minulle ja Tapsalle tärkeä prosessi, kun Linnut on käytännössä kuopattu, kertoo Kivinen.

Vähän reilut 7 000 lippua on myyty ennen esityskauden alkua.

– Näytöksiä on noin 35, joten tarkoituksena on tuplata tuo katsojamäärä, kunhan saadaan hyvät kelit, sanoo Kanerva.

Kesäteatterin kausi alkoi viime vuonna heinäkuun puolivälissä, mutta nyt sitä on aikaistettu.

– Suoraan sanottuna syynä on toive saada enemmän kävijöitä. Meillä on tänä kesänä palkkalistoilla enemmän tekijöitä, joten tarvitsee maksaa enemmän palkkoja.

Jos kaikki esitykset olisivat täysiä, katsojia mahtuisi yhteensä reilut 17 000.

– Kun tällaisena Robin Hoodina pyörittää kesäteatteria ilman avustusta, on äärimmäisen tärkeää saada myös lipputuloja. HÄSA

Elämä janottaa -musiikkinäytelmän kantaesitys Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa 30.6. kello 18. Näytökset jatkuvat 13.8. asti.

Menot