Kanta-Häme

Liisa Puranen: Nyt tarvitaan poliittista johtajuutta!

 

Eläkkeelle pian jäävä Janakkalan hallintojohtaja on saanut tehdä työtä, jota on pikkutytöstä lähtien halunnut.
 
 
 
Liisa Purasen molemmat vanhemmat olivat aikoinaan mukana Sippolan kunnallispolitiikassa, ja pikku-Liisa tapasi viihdyttää itseään lukemalla kunnan esityslistoja. 
 
Sittemmin Purasesta tuli Janakkalan kunnansihteeri ja hallintojohtaja. Hän on kirjoittanut lähes 300 pöytäkirjaa Janakkalan valtuuston kokouksista. Päälle tulevat kunnanhallituksen pöytäkirjat, joita täytyy olla reilusti yli tuhat.
 
Haikeus tuo kyyneleet
Nyt kun ura on lopuillaan, Liisa Puranen tuntee haikeutta. Kyyneleet tulevat silmiin helposti.
 
– Joulukuisessa valtuuston kokouksessa tämä asia pomppasi todellisena. Että pitkä urani täällä tosiaan nyt päättyy.
 
– Tunteet tulevat pintaan, kun olen niin pitkään ollut ihmisten kanssa tekemisissä. Tulee mieleen iloisia asioita ja haikeutta. Tunteenpurkaukset ovat tässä tilanteessa luonnollinen asia.
 
Puranen sanoo, että hänen mielialaansa vaikuttaa sekin, että työtä on tehtävä aivan täysillä loppuun asti.
 
– Olisin toivonut, että viimeiset viikot olisivat pikkuisen rauhallisempia, mutta ei se siltä näytä. On niin paljon tehtävää, ja minulla on tunne, etten halua jättää asioita kesken.
 
Suoraan yliopistosta kunnan töihin
Liisa Puranen korostaa, että hän on saanut tehdä työtä, jota on aina halunnutkin tehdä. Hän tuli Janakkalan kunnan palvelukseen 25-vuotiaana, kun hänen kunnallistutkinto-opintonsa olivat viittä vaille valmiit Tampereen yliopistossa.
 
Tästä on nyt 38 vuotta. Tämän ajan Puranen on ollut janakkalalainen, eikä kotikunta vaihdu eläkepäivinäkään. Hän on kotiutunut kuntaan hyvin.
 
Pitkään työuraan mahtuu myönteisten asioitten lisäksi myös vaikeampia jaksoja. Puranen kertoo, että raskainta oli vuonna 1991.
 
– Sen vuoden helmikuussa Janakkalan kunnansihteeri, palopäällikkö ja terveyskeskuksen johtava lääkäri kuolivat auto-onnettomuudessa vanhalla kolmostiellä Hämeenlinnassa. Autossa oli myös kaksi muuta Janakkalan virkamiestä, jotka loukkaantuivat.
 
– Se oli kova paikka työyhteisölle. Mutta siitä vain lähdettiin tekemään töitä. Siihen aikaan ei ollut tarjolla kriisiapua – vaikka en tiedä, olisiko sellainen auttanut.
 
Työntäyteinen vuosi takana
Liisa Purasen yleneminen toisesta kunnansihteeristä kunnansihteeriksi alkoi siis surullisissa merkeissä.
 
Myös viime vuosi on jäänyt Purasen mieleen raskaana aikana. Työtä oli yksinkertaisesti liikaa.
 
– Oli presidentinvaalien kaksi kierrosta, kunnallisvaalit, kuntarakennelausuntoasiat, hallinnonuudistus ja talousarviotyöt. Ylitöitä tuli vaikka kuinka paljon.
 
Puranen on pitkään toiminut Janakkalan keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana, joten vaalit ovat työllistäneet häntä paljon. Tämä työ jatkuu vielä juuri alkaneen vaalikauden loppuun. 
 
Puranen on tottunut tekemään pitkiä työpäiviä, sillä Janakkalassa sekä kunnanhallitusten että valtuuston kokoukset voivat kestää tuntikausia. Esimerkiksi tyypillinen maanantai on sellainen, että hallintojohtajan työt alkavat aamukahdeksalta ja jatkuvat iltakahdeksaan tai -yhdeksään.
 
Yksi keino, joka on auttanut jaksamaan pitkät päivät, on ollut uinti, vuoden ympäri.
 
– Käyn Liinalammessa aamuisin. Siitä saa vahvan alun päivälle.
 
Keskustelu pitää ajan hermolla
Se, miksi Janakkalan kokoukset kestävät, johtuu yksinkertaisesti siitä, että niissä puhutaan paljon. Puhutaanko niissä liikaakin?
 
– No, toisaalta se on ihan oikein. Mutta tarvitseeko keskustella esimerkiksi silloin, kun kannatetaan kunnanjohtajan tai -hallituksen ehdotusta?
 
– Keskustelun kautta virkamies saa toisaalta paljon taustoja. Pysymme ajan hermolla, kun päättäjiltä tulee suoraan viestiä.
 
Juuri nyt Janakkalan kunnassa elellään epävarmoissa tunnelmissa huonon taloustilanteen takia.
 
– Tässä tilanteessa odotan, että päättäjämme ymmärtävät, että jotain täytyy tehdä ja että vaikeatkin asiat pitää ratkaista.
 
– Jos halutaan, että Janakkala säilyy itsenäisenä, talouden pitää olla kunnossa. Se vaatii paneutumista ja sitoutumista. Sen pallon heitän nyt luottamushenkilöille ja ohjausryhmälle. 
 
– Kivoja asioita on helppo tehdä, mutta nyt täytyy tehdä muutakin. Kaipaan poliittista johtajuutta.
 
Jaostopäätös vesittyi
Yhteen asiaan Liisa Puranen on jo ehtinyt pettyä tällä vaalikaudella. 
 
– Kunnanhallituksen konsernijaostoon oli tarkoitus valita 5–6 henkilöä, mutta kunnanhallitus valitsikin siihen kolmetoista eli koko sen joukon, joka muutenkin istuu kunnanhallituksen pöydän ympärillä. Koko idea vesittyi tällä tavoin.
 
Liisa Puranen aikoo eläkkeellä ollessaan nauttia elämästä. Tärkeä kuorolauluharrastus jatkuu, ja tyttärentyttärien kanssa Puranen aikoo viettää nykyistä enemmän aikaa. Kalenteria ei ole tarkoitus kirjoittaa kovin täyteen.
 
– Nautin ainakin vapaista maanantaipäivistä.
 
Kysymykseen, aikooko hän mahdollisesti joskus lähteä ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin, tulee ehdoton ei.
 
– Ei missään tapauksessa. Olen aina ihmetellyt esimerkiksi niitä kunnanjohtajia, jotka lähtevät heti seuraavalla vaalikaudella ehdokkaiksi.
 
Konsertti lähdön kunniaksi
Liisa Purasesta tulee eläkeläinen virallisesti kesäkuun alussa, mutta ensin hän pitää lomia ja muita vapaita. Viimeinen työpäivä on 14. helmikuuta.
 
Silloin on luvassa ohjelmaa aamusta iltaan. Päivä huipentuu illalla ystävänpäivän konserttiin Turengin työväentalossa. Liisa Puranen juontaa, ja musiikista vastaa muun muassa Janakkalan viihdekuoro, jossa Puranen on laulanut yli kaksikymmentä vuotta. 
 
Ja vielä yksi asia. Liisa Puranen ei halua hautautua kukkamereen läksiäispäivänään.
 
– Kukkarahat toivon lahjoituksena SPR:n Janakkalan osastolle ystävätoimintaan. (HäSa)
 
 
Liisa Purasen läksiäiskahvit 14.2. kello 12–16 kunnantalolla. Ystävänpäiväkonsertti kello 19 Turengin työväentalossa. Ilmoittautumiset konserttiin: www.janakkala.fi/konsertti tai (03) 680 1225.  SPR:n Janakkalan osaston tilinumero: FI8550780840031559
 

Päivän lehti

1.4.2020